Alegeri legislative in Croatia. Conservatorii, bine cotati pentru a pastra puterea

Duminica, 05 Iulie 2020, ora 22:25
2069 citiri
Alegeri legislative in Croatia. Conservatorii, bine cotati pentru a pastra puterea
FOTO: Faceook/ Andrej Plenkovic

Conservatorii croati, sositi in fruntea alegerilor legislative de duminica, potrivit unui sondaj la iesirea de la urne, par bine plasati pentru a pastra puterea si a forma un guvern de coalitie care va trebui sa infrunte pandemia de coronavirus si repercusiunile sale economice, comenteaza France Presse.

Scrutinul, care s-a desfasurat in umbra unei recrudescente a contaminarilor cu noul coronavirus, era anuntat ca fiind extrem de strans. Dar HDZ al premierului Andrej Plenkovic si-ar fi devansat categoric principalii rivali din coalitia de centru-stanga condusa de social-democratii lui Davor Bernardic, potrivit unui exit poll realizat de Ipsos.

Conservatorii care domina viata politica de la proclamarea independentei de catre Croatia in 1991 sunt creditati cu 61 de locuri din cele 151 ale parlamentului. Coalitia de centru-stanga ar obtine 44 de locuri, in timp ce partidul lui Miroslav Skoro, un cantaret populist si nationalist, ar fi obtinut 16 locuri.

In absenta majoritatii absolute, premierul va trebui sa angajeze negocieri delicate care ar putea dura cateva zile. Una din optiunile posibile pentru HDZ ar fi sa inceapa convorbiri cu "Miscarea Patriotica" a lui Miroslav Skoro.

Incertitudinile asupra viitorului au dominat campania in timp ce economia croata, ultradependenta de turism, ar urma sa inregistreze o pierdere de 10%, cea mai grava contractie din ultimele decenii.

Andrej Plenkovic, 50 de ani, fost diplomat versat in probleme europene, a jucat cartea vremurilor sumbre in viitor pentru a cere alegatorilor sa ramana fideli partidului.

"Trebuie sa facem lucruri serioase si nu sarlatanism", a spus premierul. "Croatia nu are nevoie de experimente ca Bernardic sau Skoro".

Partidul aflat la putere si-a etalat controlul relativ asupra crizei sanitare. Cu circa 110 morti si 3.000 de contaminari, aceasta tara balcanica membra a Uniunii Europene a evitat scenariile explozive din alte parti.

Dar de doua saptamani dupa bilanturi cvasinule sau chiar nule, cateva zeci de contaminari au fost inregistrate zilnic, la fel ca in perioada de varf initiala.

Davor Bernardic, 40 de ani, caruia adversarii ii reproseaza o lipsa de charisma, acuzase guvernul ca a pus Croatia "in pericol", decizand desfasurarea alegerilor in timpul pandemiei.

Opozitia a speculat de asemenea o serie de scandaluri in care era implicat HDZ pentru a denunta "calea coruptiei". "Propunem schimbari clare pentru un nou inceput pentru Croatia", a declarat social-democratul dupa ce a votat.

Miroslav Skoro, 57 de ani, fost membru al HDZ care a atras o parte a aripei drepte a partidului conservator dezamagita de politicile moderate ale lui Andrej Plenkovic, afirma de asemenea ca este "singurul garant al schimbarii".

In asteptarea rezultatelor finale, numerosi croati vor ca situatia sa se schimbe intr-o tara care sufera de o imigratie masiva din cauza salariilor modeste si a coruptiei.

Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
#croatia, #alegeri, #legislativ, #Parlament, #conservatori, #Andrej Plenkovi , #stiri externe