Alegeri prezidentiale in Cipru

Duminica, 17 Februarie 2008, ora 12:06
1266 citiri
Alegeri prezidentiale in Cipru

Cipriotii voteaza duminica in primul tur al alegerilor prezidentiale, considerate ca fiind cele mai disputate din istoria tarii si care vor decide viitorul insulei divizate din 1974, relateaza AFP.

Birourile de vot, in numar de 1.159, s-au deschis la 07.00 ora locala si se vor inchide la ora 17.00, iar rezultatele vor fi cunoscute incepand cu ora locala 20.30.

La acest scrutin, considerat ca fiind cel mai disputat din istoria acestei foste colonii britanice, independente din 1960, 516.000 ciprioti, dintre care 390 de turci, care voteaza pentru prima data la alegerile prezidentiale, sunt asteptati la urne.

Principalii trei candidati sunt creditati fiecare cu circa 30% din intentiile de vot, cu un avans usor pentru presedintele in exercitiu Tassos Papadopoulos. Viitorul presedinte urmeaza sa fie cunoscut peste o saptamana, la 24 februarie, la al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Papadopoulos, in varsta de 74 de ani, se prezinta ca fiind cel mai intransigent in ceea ce priveste cauza cipriotilor greci. El are sustinerea coalitiei guvernamentale care este formata din partidul sau (Diko, centru-dreapta) si Edek (social-democrati). Adversarii sai, Demetris Christofias, liderul partidului comunist Akel si presedinte al Parlamentului, si Ioannis Kasoulides sunt sustinatorii "deschiderii" catre comunitatea turca a Ciprului. "Cursa este foarte stransa, ne confruntam cu un cosmar al celor care fac sondaje", a comentat un responsabil de la Universitatea europeana a Cirpului, Pambos Papageorgiou.

O necunoscuta este opinia miilor de studenti ciprioti din strainatate (4% din electorat), care au dreptul la un bilet de avion gratuit pentru a veni in tara sa voteze. Dintre cei 516.000 de alegatori, aproximativ 400 provin din comunitatea turca din sudul tarii, o premiera pentru alegerile prezidentiale.

Cirpul este divizat din 1974 intre Republica Cipru, care a intrat in UE in 2004 si controleaza partea sudica a insulei, si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), partea nordica, ocupata de Turcia, singura care a recunoscut acest stat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#cipru, #alegeri, #prezidentiale , #stiri externe