Alegeri regionale in Rusia

Duminica, 14 Martie 2010, ora 13:31
690 citiri
Alegeri regionale in Rusia
Foto: Reuters

Milioane de rusi voteaza duminica la alegeri regionale intr-un test de jumatate de mandat pentru presedintele Dmitri Medvedev care a promis ca va slabi controlul Kremlinului asupra sistemului politic.

Aceste alegerile regionale si municipale in toata tara vor masura de asemenea popularitatea partidului conducator Rusia Unita (Edinnaia Rossia), in pofida furiei provocate de cresterea preturilor si somaj dupa ce criza mondiala a pus capat unei perioade de 10 ani de crestere economica rapida.

O repetare a unor violari pe scara larga relatate de opozitie la alegerile regionale de anul trecut ar putea declansa o serie de proteste antiguvernamentale la 20 martie, la sase zile dupa scrutin.

Aproximativ 32 de milioane dintre cei 110 milioane de alegatori inregistrati in Rusia ar urma sa voteze la acest scrutin, ce include alegerea a opt parlamente regionale.

Alegerile vin la jumatate de drum in cadrul mandatului de patru ani al lui Medvedev, in timp ce el face eforturi sa demonstreze progrese, promitand slabirea controlului strans al sistemului politic introdus in cei opt ani ai lui Vladimir Putin la Kremlin.

Rusia Unita a lui Putin se asteapta sa domine alegerile, bazandu-se pe resurse imense, o pozitie fortificata si un lider popular. Gradul ei de popularitate la nivel national in februarie a fost intre 50 si 65 la suta, potrivit sondajelor recente.

Dar ea se confrunta cu o furie crescanda asupra unor cresteri bruste a preturilor la servicii publice si transporturi, ce au contribuit rapid ca 10.000 de oameni sa se adune in regiunea de vest Kaliningrad in ianuarie pentru unul dintre cele mai mari proteste ale opozitiei intr-un deceniu.

In majoritatea regiunilor, Rusia Unita se va confrunta cu trei partide, Comunistii, nationalistii liberal-democrati si Rusia Justa cu inclinatii de stanga, care sunt relativ prudente in opozitia lor fata de Kremlin.

Primele rezultate sunt asteptate dupa inchiderea urnelor in vestul Rusiei la 20.00 ora Moscovei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri regionale Rusia, #alegeri Rusia Medvedev , #stiri externe