Alegerile din Italia nu pot fi amanate

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 13:34
1031 citiri
Alegerile din Italia nu pot fi amanate

O amanare a alegerilor legislative din Italia, prevazute sa aiba loc in 13 - 14 aprilie, o ipoteza evocata miercuri de ministrul de Interne Giuliano Amato in urma unei decizii judiciare care a autorizat un partid mic sa participe la scrutin, este putin probabila, considera analistii, citati de AFP.

"Articolul 61 din Constitutie este categoric: prevede oficial alegeri in cel mult 70 de zile de la dizolvarea Parlamentului", a declarat Augusto Barbera, profesor de drept constitutional la Universitatea Bologne.

Parlamentul a fost dizovat in 6 februarie, deci data-limita pentru alegeri este in 16 aprilie.

"Nu pot sa exclud o amanare a datei alegerilor", a declarat ministrul italian de Interne Giuliano Amato, in urma unei decizii a Consiliului de Stat de a primi in cursa un partid de mici dimensiuni, eliminat de Ministerul de Interne.

Democratia Crestina, condusa de Giuseppe Pizza, a fost exclusa din scrutin, pentru ca simbolul sau seamana prea mult cu cel al unei alte formatiuni, numita tot Democratia Crestina, dar condusa de Angelo Sandri.

Partidul lui Pizza a depus plangere impotriva acestei decizii a Ministerului de Interne, dupa care a facut recursuri succesive, pana la Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa, care i-a dat dreptate marti.

Legea electorala, care prevede ca partidele dispun de 30 de zile pentru campania electorala.

"Constitutia nu permite amanarea alegerilor", a dat asigurari un alt profesor de drept de la Universitatea Roma, Stefano Ceccanti.

Ministerul de Interne a depus un recurs la Consiliul de Stat si la Curtea de Casatie impotriva admiterii partidului lui Pizza in cursa electorala, iar decizia este asteptata in urmatoarele zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#Italia, #alegeri, #amanare, #constitutie , #stiri externe