Aliatii Rusiei doresc un embargou militar contra Georgiei

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 12:33
1202 citiri
Aliatii Rusiei doresc un embargou militar contra Georgiei

Sefii Consiliilor de Securitate ale statelor Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva (OTSC), un grup format din foste republici sovietice, sustin propunerea rusa de a impune un embargo asupra livrarilor de arme Georgiei,potrivit presei ruse.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a propus luni impunerea unui embargo asupra livrarilor de arme catre Georgia, pana la schimbarea regimului presedintelui Mihail Saakasvili din statul caucazian.

"Suntem impotriva inarmarii regimului lui Saakasvili si crearii preconditiilor pentru un genocid", a declarat generalul rus Nikolai Patrusev, seful FSB, dupa o reuniune a sefilor Consiliilor de Securitate ale statelor membre OTSC.

"Stim ca un numar de tari au furnizat arme Georgiei si lui Saakasvili si ca bugetul militar al acestei tari a crescut de peste 30 de ori. Este clar ca se pregateau" pentru un conflict militar, a adaugat el.

Statul Major rus a anuntat luna trecuta ca armata georgiana a achizitionat un numar important de echipamente noi in ultimii trei ani (85 de tancuri, 50 de vehicule blindate, doua avioane militare si sase elicoptere de lupta).

"Ne putem decat sa fim ingrijorati de faptul ca ajutorul umanitar pentru Georgia este adus cu nave de razboi echipate cu arme moderne", a subliniat Patrusev.

Oficialul a adaugat ca OTSC sustine ofensiva lansata de Rusia in Georgia, dupa atacul georgian din Osetia de Sud.

Organizatia Tratatului pentru Securitate Colectiva, din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Uzbekistan si Tadjikistan, a fost infiintata in 1992 pentru a lupta impotriva terorismului, traficului de droguri si crimei organizate.

Moscova se bazeaza si pe bunavointa Tadjikistanului, caruia i-a promis arme de un miliard de dolari la summitul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai.

Premierul Vladimir Putin a reusit sa cumpere loialitatea partenerului sau cel mai dificil, Uzbekistanul, printr-un contract pentru cumpararea de gaz uzbec cu pretul de 300 de dolari mia de metri cubi, adica dublu fata de pretul actual.

In ceea ce priveste Belarusul, statul este oricum un aliat fidel al Rusiei. Iuri Jadobin, secretarul de stat al Consiliului de Securitate belarus, a declarat miercuri ca problema unei eventuale aderari a Osetiei de Sud si Abhaziei la Uniunea Rusia Belarus va fi abordata, probabil joi, la reuniunea ministrilor de externe din OTSC.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#sovietic, #embargo, #arme, #Rusia, #Georgia , #stiri externe