Războiul secret dus de compania Amazon împotriva vieții private a americanilor. Mașinăria de lobby a gigantului tehnologic îi face pe politicieni să închidă ochii

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 23:51
3464 citiri
Războiul secret dus de compania Amazon împotriva vieții private a americanilor. Mașinăria de lobby a gigantului tehnologic îi face pe politicieni să închidă ochii
FOTO Pixabay

Parlamentarul de Virginia, Ibraheem Samirah, a studiat problemele privind inimitatea pe internet şi a analizat cum ar putea fi reglementată colectarea informaţiilor personle de către companiile de tehnologie. Acesta a fost uluit să afle detaliile complete pe care compania Amazon le colectase despre el.

Gigantul în comerţ electronic avea peste o mie de contacte din telefonul său. De asemenea, avea înregistrări cu partea exactă din Coran pe care Samirah, care a fost crescut ca musulman, o ascultase pe 17 decembrie, pe platforma sa.

„Vând produse sau spionează oamenii obişnuiţi?”, s-a întrebat Samirah, membru democrat al Camerei Delegaţilor din Virginia.

Samirah s-a numărat printre puţinii legislatori din Virginia care s-au opus unui proiect de lege prietenos cu această industrie. La solicitarea Reuters, Samirah a cerut companiei Amazon să publice date colectate despre el, în calitate de consumator.

Compania adună o gamă largă de informaţii despre clienţii săi din SUA şi a început să le facă disponibile tuturor, pe baza cererii, de la începutul anului trecut, după ce a încercat, fără succes, să evite o asemenea măsură.

Şapte reporteri Reuters au obţinut, de asemenea, informaţiile pe care Amazon le-a obţinut de la ei. Datele dezvăluie capacitatea companiei de a aduna portrete alarmant de intime ale consumatorilor. Amazon colectează datele consumatorilor prin intermediul asistentului vocal Alexa, prin Kindle e-readers, cărţi audio, platformele video şi de muzică şi camerele de securitate destinate caselor. Dispozitivele care folosesc Alexa fac înregistrări în casele oamenilor şi camerele de securitate Ring captează imagini cu fiecare vizitator.

Astfel de informaţii pot dezvălui înălţimea, greutatea şi chiar sănătatea unei persoane; etnia şi înclinaţiile politice; ce obişnuiesc să citeasă şi ce obişnuiesc să cumpere; ce locuri frecventează şi câteodată cu cine se întâlnesc.

Alexa, răspunsuri controversate la întrebările puse de copii

Dosarul unuia dintre reporteri arată că Amazon a colectat peste 90.000 de înregistrări făcute de Alexa cu membrii familiei sale, între decembrie 2017 şi iunie 2021, adică în medie 70 pe zi. Întregistrările includ detalii precum numele copiilor reporterului şi melodiile lor preferate.

Amazon a înregistrat momentul în care copiii întreabă cum şi-ar putea convinge părinţii să-i lase să se „joace” şi cum au primit instrucţiuni detaliate prin intermediul Alexa despre felul cum să-o convingă pe părinţi să le cumpere jocuri video. Fiţi pregătiţi, îi sfătuia Alexa pe copii, să respingeţi argumentele părinţilor care spun că jocurile sunt „prea violente”, „prea scumpe” sau că „nu aveţi rezultate suficient de bune la şcoală”.

Informaţiile au venit de la un program folosit de Alexa numit „wikiHow”, care furnizează sfaturi din peste 180.000 de articole, potrivit site-ului Amazon. Compania a precizat că nu deține wikiHow, dar că Alexa răspunde câteodată la solicitări cu informații din diferite website-uri.

Unele înregistrări sunt cu discuții între membri ai familiei, care folosesc dispozitive Alexa în diferite părți ale casei. Au fost înregistrare cazuri în care copiii cereau iertare de la părinți, după ce fuseseră certați. Alteori, copii mici, de 7, 9 și 12 ani îi puneau întrebări despre termeni precum „pansexual” softului Alexa.

Amazon susține că produsele Alexa sunt concepute să înregistreze cât mai puțin posibil, începând cu momentul în care utilizatorii pronunță cuvântul „Alexa” și pâmă când comanda se încheie. Însă înregistrările sunt, de fapt, mult mai lungi.

Amazon a declarat, într-un comunicat, că specialiștii și inginerii săi lucrează la îmbunătățirea tehnologiei. Compania a precizat că-și alertează clienții că înregistrările sunt stocate, atunci când își fac conturi Alexa.

Amazon a precizat că colectează datele personale ale utilizatorilor pentru a îmbunătăți produsele și serviciile sale și pentru a le personaliza în funcție de individ.

Cum pot clienții să șteargă mare parte din informațiile lor personale

Singura modalitate prin care clienții pot șterge mare parte din aceste informații este să-și închidă conturile, a menționat compania. Aceaasta susține că trebuie să păstreze anumite date după închiderea contului, precum istoricul de comenzi, pentru a îndeplini anumite obligații legale.

Samirah a subliniat că nu se simte confortabil cu faptul că Amazon are informații detaliate despre ce cărți audio ascultă și ce citește pe Kindle. Faptul că a găsit informații legate despre sesiunile sale de ascultat Coranul l-a trimis cu gândul la istoria forțelor de ordine și a serviciilor secrete americane de supraveghere a musulmanilor, pentru posibile conexiuni cu terorismul, după atacurile de la 11 septembrie 2001.

„De ce trebuie să știe ei aceste lucruri?”, a întrebat Samirah, al cărui mandat se încheie în ianuarie.

Există cazuri în care poliția sau serviciile secrete solicită date companiilor de tehnologie, legate de clienții lor. Amazon susține că respectă mandatele de percheziție și alte ordine judecătorești care solicită date la care compania are acces, dar „contestă solicitările nepotrivite sau exagerate”.

Datele Amazon pentru perioada 2017 – iunie 2020, ultimele disponibile, arată că gigantul tehnologic a acceptat cel puțin parțial 75% din mandate de percheziție și alte ordine judecătorești, prin care se dorea accesul la informațiile clienților din SUA. Compania a respectat pe deplin cererile în 38 la sută din cazuri.

O politică de confidențialitate stufoasă

Politica de confidențialitate a Amazon, care are 3.500 de cuvinte și conține trimiteri la alte 20 de pagini legate de anumite setări individuale, oferă companiei un spațiu larg pentru colectarea informațiilor. Iar aceste informații pot fi foarte personale. Spre exemplu, clienții dispozitivele Kindle ale Amazon urmaresc cu precizie obiceiurile de citit ale utilizatorilor. Amazon urmărește și cuvintele subliniate sau căutate sau promoții pe care clienții le accesează.

Arhitectul campaniei de lobby al Amazon, fost șef de comunicare pentru Biden

Compania face lobby puternic în Statele Unite, ca oficialii să treacă cu vederea politicile sale controversate.

În Virginia, Amazon a crescut donațiile sale politice de zece ori, în ultimii patru ani, înainte să-i convingă pe parlamentari să voteze în favoarea unei legi prietenoase față de strategiile marilor companii legate de confidențialitatea datelor. În California, compania a sufocat practic mai multe restricții propuse de legislatori cu privire la colectarea informațiilor personale și utilizarea lor. Iar în Washington, Amazon a câștigat atât de multe amendamente și excepții la o lege de reglementare a datelor biometrice, încât legea în sine nu a avut niciun impact asupra practicilor sale.

Arhitectul acestei campanii discrete de eliminare a protecției datelor personale a fost Jay Carney, care înainte a ocupat funcția de director de comunicare pentru Joe Biden, atunci când actualul lider al SUA era vicepreședinte și ca secretar de presă al fostului președinte democrat Barack Obama. Angajat de Amazon în 2015, Jay Carney răspundea direct fondatorului Jeff Bezos și a construit o mașinările de lobby care a crescut de la zece angajați la aproximativ 250, potrivit unor documente Amazon și informațiilor furnizate de doi foști angajați agenției Reuters.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul Road House, producție 2024, a smuls aprecieri încă de lansare, deși actorul Jake Gyllenhaal joacă un rol mai puțin obișnuit pentru el. Un fost luptător la categoria mijlocie în...
#Amazon, #Amazon Kindle, #Alexa Amazon, #confidentialitate , #stiri externe