USA alege intre politicianism si anti-politicianism

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 14:48
4159 citiri

Dupa doua campanii electorale prezidentiale de manual, rezultatul alegerilor de astazi, din Statele Unite ale Americii, va fi unul greu de anticipat.

Tema acestui an electoral a fost politicianismul contra anti-politicianismul in administratia celui mai puternic actor international, din toate categoriile de putere imaginabile.

Sustinatorii politicianismului, adica sustinatorii lui Joe Biden, candidatul democrat, fost vice-presedinte timp de doua mandate Obama, aflat in diferite functii alese de mai bine de 45 de ani incoace, si-au prezentat cazul doar din perspectiva anti-politicianului Donald Trump.

Adica, Trump s-a dovedit a fi nepotrivit pentru functia de presedinte al Statelor Unite, in care fusese ales in urma cu patru ani, deoarece a refuzat sa poarte masca, in prima parte a pandemiei de Covid-19, a inrautatit relatiile internationale cu Canada si Mexic, prin denuntarea acordului intre cele trei state ale Americii de Nord, dar si cu Iranul, prin retragerea din acordul international de limitare a posesiunii de facilitati nucleare iraniene, a stat de vorba cu nefrecventabilul dictator nuclear al Coreei de Nord, i-a certat pe aliatii europeni din NATO ca cheltuiesc prea putin pentru propria aparare si ca asteapta sa fie aparati de America, nu l-a certat pe rusul Putin ca de ce merge vorba ca agentii sai ar fi platit talibani care sa omoare americani, in Afganistan, a acutizat conflictul perpetuu din Orientul Mijlociu, prin mutarea Ambasadei Statelor Unite la Jerusalem si prin recunoasterea apartenentei Inaltimilor Golan la Israel, a promovat asasinatul international si nici nu si-a facut publice declaratiile de avere, cu impozitele aferente.

Cum spuneam, de manual. Orice manual electoral va va invata ca, daca vrei sa castigi in fata celui care ocupa scaunul pentru care candidezi, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa il portretizezi argumentat pe oponent ca fiind incompetent si incapabil in functie. Al doilea lucru fiind sa explici de ce este el asa de incompetent si incapabil.

Ceea ce e foarte simplu: Trump nu este politician. Nu a tremurat niciodata ca nu va ajunge sa stranga suficient de multi bani de la sponsori, ca sa isi asigure realegerea intr-o functie politica periodica. Nu a avut de condus vreun partid, sa vada cat de greu este sa tii oamenii politici in formatie, sa iti execute comenzile. Nu a depins de cheful niciunei circumscriptii electorale, sa te intrebe acei simpli cetateni ce ai facut pentru ei si sa ii lamuresti ca tu esti cel mai potrivit sa fie ales/reales, ca sa faci de acum incolo ceea ce nu ai facut pana in prezent. Trump nu a facut nici macar studii de politician, cum ar fi studiile politice sau Dreptul. De aceea, fara sa fie politician, dar si fara sa fie ocupat vreodata vreo functie publica, fara sa fi administrat vreo agentie publica, ca sa nu mai vorbim despre vreun stat din Uniune ori despre vreun secretariat (minister), Trump nu avea cum sa performeze macar la minim in suprema functie de Presedinte al Statelor Unite!

Dar si sustinatorii lui Trump, anti-politicianul, au avut acelasi discurs de manual. In primul rand, manualul i-a obligat sa sublinieze ca Trump a avut un succes dupa altul. Si in materia Covid-19, unde a mobilizat forte si resurse suficiente pentru asigurarea materiala a spitalelor din toata natiunea ameriana, de au putut sa dea si la altii si ventilatoare, si paturi de spital si altele necesare. Si in materia relatiilor internationale, unde, in locul defunctului tratat cu Canada si Mexic, Trump a pus in opera unul nou, in timp record si cu rezultate excelente pentru toate cele trei tari. In Orientul Mijlociu a realizat, fara precedent, patru acorduri ale Israel cu tot atatea state arabe, a anulat amenintarea terorista provenita din Yemen, a invins odiosul ISIS, caruia i-a exterminat si liderul, prin lovire din aer. A redus sansele de razboi cu Coreea de Nord, dar si cu Iranul, caruia i-a asasinat militarul-sef al actiunilor subversive. A convins majoritatea aliatilor din NATO sa cheltuiasca mai mult pentru propria aparare nationala, dar si pentru apararea comuna. A maximizat capabilitatile de putere militara ameriana si a reasezat pre-pozitionarea fortelor americane din Europa, astfel incat sa descurajeze atitudinile agresive militare ale Federatiei Ruse, mai ales cele legate de orgoliile nejustificate ale Moscovei, de urmasa a Uniunii Sovietice.

Toate astea ca raspuns la agenda democrata despre Trump. In plus, sustinatorii lui Trump au abordat subiecte pe care niciun democrat cu mintea acasa nu le-ar aborda independent: economia Americii s-a mentinut pe primul loc in Lume si a cunoscut cresteri impresionate, recorduri chiar, pana la pandemie, dar si in recuperarea initiala. A creat conditiile pentru milioane de noi locuri de munca si a repatriat segmente semnificative de industrie americana, mai ales cea de automobile. A facut Statele Unite complet independente energetic. A avut o contributie semnificativa la curatarea aerului si apei, ca indicatori de poluare, si a stimulat reducerea emisiilor toxice, desi a retras Statele Unite din acordul de la Paris privind mediul. A deschis negocieri cu China pentru reechilibrarea balantei de schimburi economice intre primele doua puteri economice ale Planetei, deocamdata defavorabila Americii.

In plus, campania electorala a lui Donald Trump a fost singura sursa de informare a opiniei publice americane si internationale cu elemente de imoralitate si de coruptie ale familiei candidatului Joe Biden. Intre care elemente se regaseste si faptul ca Joe insusi a negat ferm ca ar fi stiut ce fac fiul si fratele sau cu agentii straine, care i-au platit doar pentru ca erau fiul si fratele vice-presedintelui de atunci al Statelor Unite. Negare ce a fost infirmata de date, dovezi si marturii recente. Ceea ce tot miscare din manual a fost.

Ce nu a fost de manual si nici nu s-a mai pomenit pana acum este situatia in care aproape in intregime presa traditionala de curent principal este anti-Trump, principalele retele de tehnologie noua (Google, Amazon, facebook, Twitter) sunt anti-Trump, asa-zisa Big Pharma cheltuieste zeci de milioane de dolari pe reclame anti-Trump, asa-zisul Wall Street este anti-Trump, cei mai mari miliardari ai Americii si implicit ai Lumii sunt anti-Trump, liderii americani de opinie in relatiile internationale sunt anti-Trump, think-tank-urile de grand policy americane sunt anti-Trump, multe dintre universitatile americane din primele locuri in clasamentele nationale si implicit internationale sunt anti-Trump. Toate astea sunt premiere, din simplul motiv ca, pana acum, nu a fost vreun Trump in toata istoria Statelor Unite. Dar tot premiera este si ca, cu toate astea, Trump este la egalitate cu Biden in toate sondajele facute de anti-Trump-isti.

Cum e posibil? Simplu: indiferent de manual, cel putin jumatate din americanii care voteaza sunt anti-politicianism. Asa ca nu conteaza ca Trump este demonizat de mai toata lumea descrisa mai sus. Nu conteaza ca democratii au dus o campanie electorala de manual (au strans fonduri mult peste republicani, au avut sponsori mult mai generosi decat republicanii, dintre cei care au preluat pe propria cheltuiala comunicarea electorala, au avut acces mai mare la mass media etc.), ei nu au reusit sa convinga nici macar un anti-politicianist ca un politician tipic, de manual, ca Joe Biden ar fi mai bun sau egalul lui Trump.

Si ar mai fi ceva. Toate sondajele de opinie care il prezinta pe Biden conducand cu cateva puncte in fata lui Trump sunt asa fie pentru ca fac asa-zisa supresie de voturi (ii conving pe votantii neentuziasti ai lui Trump ca nu merita efortul sa mai voteze, cand Trump este dat drept perdant sondaj dupa sondaj), fie pentru ca nu incorporeaza votantii tacuti (acei votanti ai lui Trump care nu recunosc niciodata ca l-ar vota pe Trump).

Toate astea fiind spuse, rezultatul alegerilor prezidentiale americane nu poate fi anuntat mai inainte de numaratoarea voturilor.

Daca acea numaratoare va da un castigator evident, totul va fi bine. Dar, daca rezultatul va fi unul strans, asa cum zic acum sondajele ca ar fi cazul, va trebui sa ne asteptam la contestarea in instanta a acelui rezultat, contestare condimentata cu acuzatii de frauda electorala, din partea celor care vor fi strans pe locul doi.

Nu mai e mult si ne vom lamuri in curand.

Hari Bucur-Marcu are o experienta de decenii in mediul international, pe problematici legate de institutionalizarea domeniului apararii nationale, controlul democratic al sistemelor de securitate nationala, politici de securitate si de aparare nationala. Ofiter de aviatie si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, detine titlul de doctor in stiinte militare, obtinut in 2001 la Academia de Inalte Studii Militare cu teza "Implicatii economice in planificarea apararii nationale a Romaniei". In perioada 1990 - 2003 a fost responsabil sau direct implicat in aspecte esentiale ale reformei Armatei Romaniei, cu deosebire in relatia cu NATO, si a lucrat nemijlocit in structurile Aliantei ca sef de sectie invatamant si instructie. A publicat carti si articole pe subiecte din domeniu, oferind expertiza internationala. Este cavaler al Ordinului National "Pentru merit", ca recunoastere a contributiei sale la integrarea Romaniei in NATO.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Consultantul unui candidat democrat din SUA a folosit inteligența artifială pentru „robocall-uri” care imită vocea lui Joe Biden
Consultantul unui candidat democrat din SUA a folosit inteligența artifială pentru „robocall-uri” care imită vocea lui Joe Biden
Un consultant politic american, care lucrează în campania unui democrat puţin cunoscut, anunţă că se află la originea unor apeluri automatizate (robocalls) şi trucate care uzurpau vocea...
Primarele republicane. De ce nu abandonează Nikki Haley în fața lui Donald Trump?
Primarele republicane. De ce nu abandonează Nikki Haley în fața lui Donald Trump?
Nikki Haley refuză să abandoneze cursa primarelor republicane în ciuda unui șir consecvent de înfrângeri usturătoare. Totuși o organizație conservatoare libertariană fondată de...
#SUA, #alegeri prezidentiale SUA, #Donald Trump, #Joe Biden , #stiri externe