Amnesty International vrea o ancheta privind atacul asupra televiziunii sarbe

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 21:51
1332 citiri
Amnesty International vrea o ancheta privind atacul asupra televiziunii sarbe

Amnesty International a cerut, joi, NATO sa lanseze o ancheta in legatura cu atacul sau aerian din aprilie 1999 vizand sediul din Belgrad al radio-televiziunii sarbe, RTS, care s-a soldat cu 16 morti.

"La 10 ani dupa bombardamentul fortelor NATO asupra radio-televiziunii sarbe din Belgrad, nimeni nu a fost adus in fata justitiei pentru aceasta incalcare grava a dreptului umanitar international", a subliniat Amnesty International intr-un comunicat, citat de AFP.

NATO a respins insa cererea Amnesty International pentru o ancheta in legatura cu atacul sau aerian.

"Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie a examinat deja acest lucru. Nu a retinut argumentele Amnesty si a decis ca NATO nu are niciun motiv pentru a se apara" a declarat o purtatoare de cuvant a Aliantei.

"Incidentul a facut obiectul unei anchete aprofundate", a adaugat ea.

Cei 16 angajati ai RTS au fost ucisi in 23 aprilie 1999, in timpul bombardarii cladirii unde se afla sediul radio-televiziunii sarbe. NATO a desfasurat o campanie de bombardamente impotriva regimului lui Slobodan Milosevici, pentru a obliga fortele sarbe sa se retraga din Kosovo.

NATO desemnase RTS drept tinta legitima, din cauza "functiei sale de propaganda", dar nu "a anuntat in mod clar atacul", desi stia ca se afla civili in cladire, sustine Amnesty International, citand oficiali NATO din perioada respectiva.

"Bombardamentul sediului radio-televiziunii publice sarbe a reprezentat un atac deliberat vizand tinte civile si reprezinta, in concluzie, o crima de razboi", declara in comunicat Sian Jones, expert pentru Balcani in cadrul Amnesty International.

"Zece ani mai tarziu, nu a avut loc o ancheta publica a NATO sau a statelor membre" in acest dosar, a adaugat Jones.

Familia si colegii persoanelor ucise in atac au depus flori si au aprins lumanari la un monument in memoria victimelor joi, la ora locala 2.06 (3.06 ora Romaniei), aceeasi ora la care cladirea, aflata inca in ruine, a fost bombardata in urma cu 10 ani.

Si o organizatie internationala pentru apararea libertatii presei din Europa de Sud-Est, SEEMO, cu sediul la Viena, a cerut NATO sa lanseze o ancheta privind atacul vizand RTS.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Amnesty International, #ancheta NATO, #atac televiziunea sarba , #stiri externe