Analiza Time: Vremea ''baietilor rai''

Duminica, 22 Iunie 2008, ora 15:53
2175 citiri
Analiza Time: Vremea ''baietilor rai''

Un sondaj recent privind perceptia liderilor politici la nivel global scoate la iveala o criza de incredere fara precedent si un real sprijin pentru autocrati, comenteaza Time in editia electronica.

Scaderea uriasa de popularitate a presedintelui George W. Bush nu mai surprinde pe nimeni. Cu adevarat socanta este insa concluzia ca nici un alt lider politic important al lumii nu se mai bucura de incredere. Intr-un fel, sunt cu totii... niste Bush acum, scrie Time.

Studiul WorldPublicOpinion.org indica si o alta realitate ingrijoratoare. Intre liderii aflati la limita increderii se numara: Vladimir Putin, Gordon Brown si Hu Jintao.

Adica, un democrat... si doi dictatori. Cu alte cuvinte, liderii a doua tari considerate printre cele mai mari state autoritare din lume - China si Rusia - sunt printre cei mai de incredere oficiali ai Planetei.

Rezultatele studiului ar trebui sa fie un semnal serios de alarma pentru liderii occidentali, in special presedintele Bush si secretarul sau de Stat, Condoleezza Rice, care au facut din exportul de democratie un element central al politicii externe americane, scrie Time.

Este un semnal clar, comenteaza publicatia, ca in acest moment, Occidentul a pierdut clar lupta pentru influenta, iar batalia pentru libertate - pentru a-l parafraza pe George W. Bush - este departe de a fi triumfat.

Sondajul WorldPublicOpinion.org, efectuat de Programul pentru Atitudini Politice Internationale, al Universitatii din Maryland, a chestionat 19.751 de oameni, din 20 de tari, in legatura cu gradul de incredere pe care il au in capacitate a 7 dintre liderii politici mondiali "de a face ceea ce trebuie in materie de politica externa".

Ca medie, doar 23% dintre respondentii straini au exprimat "foarte multa" sau "destul de multa" incredere in Bush. Interesant este ca presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad s-a clasat la doar... un procent diferenta de Bush, cu 22%.

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a obtinut 35 de procente (dar pentru ca nu este lier national, a fost inclus intr-o categorie diferita).

Pe o pozitie superioara s-a clasat fostul presedinte rus, actual premier, Vladimir Putin, cu 32%, apoi Gordon Brown cu 30% si Hu Jintao cu 28 de procente. Francezul Nicolas Sarkozy a obtinut 26%.

Rezultatele nu au fost foarte diferite, de la o tara la alta. Doar in Nigeria si India, oamenii au exprimat cel putin aceeasi incredere in Bush. Putin si Hu au iesit pe primul loc in 5 dintre state, iar Brown a cucerit 6 natiuni.

Ce exprima insa acest vot universal de neincredere? Raspunsul scurt este o expresie a pesimismului universal: majoritatea oamenilor par foarte nefericiti cu actuala stare a lumii.

Americanii in special sunt extrem de negativisti, oferind celor 7 lideri o rata de incredere de 29%, cu 42% pentru presedintele lor. Un rezultat, probabil, al economiei in dificultate, si a celor doua razboaie, la care se adauga amenintarea terorista si anti-americanismul de peste hotare.

Cele mai transante si negative raspunsuri au venit din partea arabilor - palestinieni, iordanieni si egipteni - care se confrunta cu economii muribubde si guverne corupte si ineficiente, si care au tendinta sa dea vina pe straini pentru neajunsurile interne.

Printre cei mai putin negativisti sunt cetatenii celor doua puteri in crestere ale Lumii: China si India. Bush are insa o cota de incredere de 41%, in vreme ce Putin a obtinut 75%, iar Hu... 93 de procente.

Ada Voicu

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#sondaj, #pesimism, #lideri politici mondiali, #autocratie, #negativism , #stiri externe