Ancheta a NATO, dupa ce documente secrete au ajuns in presa

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 22:09
1707 citiri
Ancheta a NATO, dupa ce documente secrete au ajuns in presa

Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a ordonat, joi, o ancheta asupra modului in care documente interne ale Aliantei cu privire la traficul de droguri din Afganistan au ajuns in posesia revistei germane Der Spiegel.

"Secretarul general considera inacceptabil ca documente confidentiale sa devina publice" si "a cerut deschiderea imediata a unei anchete care va trebuie desfasurata urgent", a declarat purtatorul sau de cuvant, James Appathurai, informeaza AFP.

Comandantul NATO din Europa, generalul american John Craddock, a provocat o dezbatere aprinsa in cadrul ierarhiei militare a Aliantei autorizand uciderea traficantilor de opiu din Afganistan, fie ca au sau nu legaturi cu talibanii insurgenti, potrivit unei scrisori publicate joi de SpiegelOnline.

"Nu mai este necesar sa se aduca informatii militare sau sa se demonstreze ca fiecare traficant sau instalatie pentru droguri din Afganistan indeplineste criteriile unui obiectiv militar", potrivit lui Craddock.

Craddock si-a justificat pozitia reamintind ca tarile din NATO s-au pus de acord in octombrie pentru a combate in Afganistan traficul cu heroina, prin care sunt finantati talibanii. NATO "a recunoscut o legatura clara intre traficul de droguri si insurgenta", a subliniat el.

Scrisoarea este adresata generalului german Egon Ramms, de la centrul de comandament NATO din Olanda, si comandantului fortelor internationale din Afganistan, generalul David McKiernan. Cei doi generali refuza sa urmeze instructiunile, pe care le considera contrare dreptului international si regulamentului ISAF, care actioneaza in Afganistan sub mandat ONU, potrivit revistei.

James Appathurai a subliniat ca generalul Craddock nu a transmis decat o "orientare" si ca este "normal" ca aceasta sa faca obiectul unei dezbateri intre liderii militari, inainte de a fi adoptata ca regula.

La randul sau, purtatorul de cuvant al generalului Craddock, colonelul Derek Crotts, a afirmat ca "nu a fost dat niciun ordin", pentru ca procesul de reflectie continua.

Biroul generalului McKiernan de la Kabul citat de SpiegelOnline apreciata ca generalul Craddock incearca sa creeze "o noua categorie de forte militare inamice" si submineaza angajamentul ISAF de a "evita la maxim pierderile de vieti civile".

Afganistanul este la originea a 90% din productia mondiala de opiu, din care se fabrica heroina traficata in Europa si Asia Centrala. Potrivit expertilor, talibanii obtin circa 365 milioane de euro din traficul cu heroina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ancheta NATO, #documente secrete NATO, #traficanti droguri Afganistan , #stiri externe