Ancheta in SUA, in urma unui articol despre bomba nucleara iraniana

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 23:29
2369 citiri
Ancheta in SUA, in urma unui articol despre bomba nucleara iraniana

Statele Unite au anuntat marti deschiderea unei anchete in urma unui articol publicat luni de cotidianul britanic The Times, potrivit caruia Iranul ar studia o componenta a bombei nucleare, semn ca Washingtonul ia in serios aceasta informatie dezmintita, totusi, de Teheran, relateaza AFP.

"Se poate spune cu o mare certitudine ca guvernul american va investiga aceste informatii", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

Potrivit The Times, componenta in chestiune este "un initiator de neutroni, componenta unei bombe nucleare care declanseaza explozia".

Teheranul a negat marti ca ar fi implicat in activitati de cercetare si testare a unei asemenea componente.

The Times a scris luni, referindu-se la un document iranian, ca Teheranul lucreaza la un proiect vizand "testarea unui initiator de neutroni". Potrivit cotidianului britanic, mai multe surse din agentii de informatii pe care nu le specifica au spus ca documentul dateaza "de la inceputul anului 2007, adica la patru ani dupa presupusa suspendare de catre Iran a programului sau de armament".

Documentul tehnic, redactat in persana, "descrie folosirea unei surse de neutroni, hidrura de uraniu". Potrivit expertilor consultati de cotidian, niciun uz civil sau militar nu ar justifica un asemenea demers, in afara de fabricarea unei arme nucleare.

Cotidianul subliniaza ca acest tip de uraniu intra in componenta bombei nucleare a Pakistanului pe care Iranul s-ar putea sa o fi luat drept model.

Expertii consultati de The Times au spus ca este cel mai important indiciu disponibil pana in prezent ca Iranul isi continua programul de inarmare nucleara.

Potrivit cotidianului, documentul explica si modalitatea de a desfasura teste fara a genera "urme de uraniu" ce ar putea fi depistate de lumea exterioara.

Iranul a afirmat intotdeauna ca programul sau nuclear are un scop strict civil, dar o parte a comunitatii internationale suspecteaza regimul de la Teheran ca incearca sa produca uraniu puternic imbogatit pentru fabricarea unei bombe atomice.

Iranul a calificat marti drept "un scenariu" informatia din The Times potrivit careia ar desfasura activitati in vederea testarii unei componente cruciale in fabricarea unei bombe nucleare.

"Unele tari sunt infuriate de faptul ca poporul nostru isi apara drepturile nucleare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Ramin Mehmanparast, in conferinta sa saptamanala de presa. Intrucat tarile occidentale "vor sa faca presiuni asupra noastra, ele fabrica astfel de scenarii, care sunt inacceptabile", a adaugat el. "Aceasta afirmatie a fost facuta cu obiective politice, este vorba de un razboi psihologic si nu are fundament in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica", a adaugat oficialul iranian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#ancheta bomba nucleara Iran, #program nuclear Iran, #articol Times bomba Iran, #Times bomba nucleara Iran , #stiri externe