Anticorpi impotriva COVID-19, descoperiti la un nou-nascut a carui mama a fost vaccinata

Joi, 11 Februarie 2021, ora 02:07
2468 citiri
Anticorpi impotriva COVID-19, descoperiti la un nou-nascut a carui mama a fost vaccinata
FOTO: Pixabay.com

O echipa de cercetatori americani a detectat anticorpi impotriva COVID-19 in sangele din cordonul ombilical al unui nou nascut a carui mama a fost vaccinata impotriva virusului SARS-CoV-2, relateaza miercuri EFE.

Este vorba, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Atlantica din Florida, de primul caz cunoscut al unui sugar in al carui sange a fost detectat imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul ii produce pentru a se apara de agenti patogeni si care este asociat virusului SARS-CoV-2.

Acesta este un studiu preliminar publicat de medRxiv, o compilatie de articole stiintifice ale caror concluzii au fost verificate de cercetatori independenti.

Semnatarii acestei lucrari amintesc de necesitatea urgenta de a cerceta siguranta si eficacitatea vaccinarii anti-COVID-19 in timpul sarcinii.

Vaccinarea femeilor insarcinate cu vaccinul antigripal si trivalent DTP (impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive) a fost bine studiata in termeni de siguranta si eficienta pentru protejarea nou-nascutului la trecerea anticorpilor prin placenta, astfel incat exista posibilitatea - potrivit autorilor - la o protectie similara daca mama este vaccinata impotriva SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19.

Vaccinul, in acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucratoare sanitare din prima linie, la momentul cand sarcina avea 36 de saptamani si 3 zile. Nasterea, pe cale naturala, a fost normala si spontana, la trei saptamani dupa administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19.

Femeia a nascut o fetita, cu evolutie normala, careia i s-au prelevat mai multe probe de sange din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi impotriva noului coronavirus.

Intre timp, mama a primit a doua doza de vaccin de la Moderna, urmandu-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.

Rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG in sangele din cordonul ombilical al bebelusului impotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosita de virus pentru a penetra celula umana).

"Am demonstrat ca anticorpii IgG impotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili in testul de sange prelevat din cordonul ombilical al unui nou-nascut dupa ce mama a primit o singura doza de vaccin", au subliniat cercetatorii care au precizat ca, desi este vorba de primul caz consemnat, exista totusi o protectie si o scadere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 in cazul in care mama este vaccinata.

Nu se cunoaste insa gradul de protectie de care beneficiaza nou-nascutii si momentul ideal cand trebuie vaccinate femeile insarcinate, astfel incat este nevoie de mai multe studii pentru a se evalua cantitatea si durata anticorpilor neutralizanti prezenti in organismul bebelusilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bebelus, #anticorpi COVID, #coronavirus, #COVID19, #nastere, #vaccinare , #stiri externe