Cum vor arhitecții viitorului să folosească deșeuri pentru construcții sustenabile

Sambata, 18 Decembrie 2021, ora 00:06
2012 citiri
Cum vor arhitecții viitorului să folosească deșeuri pentru construcții sustenabile
Domeniul construcțiilor produce o treime din deșeurile lumii FOTO Pixabay

În prezent, în fiecare an, oamenii extrag din pământ 100 de miliarde de tone de materiale brute, adică echivalentul masei Muntelui Everest. Aproximativ jumătate dintre aceste materiale merg în construcții. Domeniul construcțiilor produce o treime din deșeurile lumii și cel puțin 40% din emisiile de dioxid de carbon. Prin comparație, industria aviatică produce 2-3%.

Deșeurile rezultate din folosirea acestor materiale brute sunt aruncate în cantități atât de mari, încât amprenta lor ecologică a contribuit la crearea unei noi epoci, supranumită Antropocen. Viitorii arheologi vor săpa prin straturi peste straturi de deșeuri de construcții, ca să descopere cum am trăit, scrie BBC.

Însă lucrurile pe care le facem și le aruncăm în ziua de azi conțin și o comoară pe care am putea s-o folosim în avantajul nostru. Potrivit calculelor, o tonă de telefoane mobile conține de 300 de ori mai mult aur decât o tonă din cel mai calitativ minereu de aur, precum și cantități semnificative de argint, platină, paladiu și minereuri rare – toate sunt ținte ale activităților de minerit. Cantitățile mari de cupru din miliarde de cabluri din toată lumea reprezintă o sursă mult mai concentrată a metalului reutilizabil decât 1% din minereuri.

Toate aceste lucruri duc la o întrebare evidentă. De ce nu refolosim ceea ce am extras deja, în loc să exploatăm planeta și mai mult, în căutare de materiale brute? Această întrebare a determinat un număr din ce în ce mai mare de arhitecți și firme de construcții să caute soluții de refolosire a gamei largi de materiale care se ascund în mediul din jurul nostru, de la ciment, la lemn, la metalele din deșeurile electronice.

Proiecte vii, care-i ajută pe oameni să înțeleagă ciclul materialelor

În 2005, firma de arhitectură Superuse, din Rotterdam, a pus bazele unei noi viziuni în construcții prin finalizarea Vilei Welpeloo, prima casă contemporană din lume, construită în cea mai mare parte din deșeuri din construcții. Oțel de la o veche mașinărie textilă și cherestea de la tambure de cabluri industriale deteriorate sunt printre 60% materiale la mâna a doua care au fost folosite.

În 2013, arhitectul britanic Duncan Baker-Brown a depășit Superuse și a folosit 90% de astfel de materiale pentru a construi  Brighton Waste House. Baker-Brown a combinat diferite materiale, de la denim folosit, la carcase DVD de plastic și periuțe de dinți aruncate ca să facă o izolație pentru pereți. Iar pentru podea a folosit tuburi de la biciclete, pentru izolația fonică. În jur de zece tone de sol calcaros, care trebuiau să ajungă la groapa de gunoi, au fost folosite pentru pereți.

„Casa făcută din deșeuri este un proiect viu, care-i face pe oameni să se gândească de unde provin și unde ajung”, explică Baker-Brown.

În prezent, Baker-Brown construiește un pavilion pentru faimoasa Operă Glyndebourne din Sussex, din diferite deșeuri, inclusiv cochilii de scoici și dopuri de șampanie. De asemenea, el folosește materialele într-un mod în care să se poată desconstrui clădirea mai târziu. Spre exemplu, în loc de adeziv, folosește șuruburi ca elemente de îmbinare. Motivul, spune el, este să creeze „un magazin de materiale pentru viitor”.

O analiză efectuată în 2020 pe cinci țări UE sugerează că trecerea la o economie mai circulară ar reduce emisiile de carbon cu două treimi și, în același timp, ar crea peste un milion de noi locuri de muncă.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#deseuri reciclare, #deseuri, #constructii, #sustenabilitate , #stiri externe