Artizanul Brexit, "mitraliat" de Tessa Dunlop, jurnalista din Londra care ii apara pe romani: "Minciuna e talentul lui"

Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 00:02
50430 citiri
Artizanul Brexit, "mitraliat" de Tessa Dunlop, jurnalista din Londra care ii apara pe romani: "Minciuna e talentul lui"

Cunoscuta scriitoare, jurnalista si istoric, britanica Tessa Dunlop promoveaza Romania in tara sa ca un veritabil ambasador. Ziare.com a discutat cu Tessa despre apropiatul Brexit, dar si despre situatia romanilor din Marea Britanie si despre situatia britanicilor, care parasesc Europa dupa zeci de ani in care au condus-o, alaturi de Franta si Germania.

Tessa Dunlop e cunoscuta deopotriva in tara sa, dar si in Romania. In ultimii ani a prezentat documentare pe teme istorice pentru BBC, Discovery, Channel 4, UKTV History si History Channel. Este licentiata la Oxford si are masterat si doctorat la Sheffield Hallam. Tessa Dunlop este doctor in istorie si s-a specializat in Istoria Romaniei, este casatorita cu un roman, are doi copii si spune ca se simte atasata de Romania.

Totodata, sustine ca romanii si britanicii au mai multe puncte care ii unesc decat ii despart.

Ca istoric, Tessa a acceptat sa discute cu Ziare.com despre cel mai important eveniment din ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene: Brexitul. Nu e deloc optimista in acest sens, desi crede ca pana la urma vom avea un Brexit cu acord, pe ultima suta de metri.

"Este un spectacol. Vei fi de acord cu parerea mea, evident ca nu sunt la inima guvernului nostru, insa Boris Johnson trebuie sa faca un spectacol ca sa iasa din chestia asta ca un invingator, ca un castigator. El trebuie sa spuna ca nu va fi niciun dezacord, ca este calea cea buna si ca vom ajunge, la 31 decembrie, sa spunem ca, uite, avem un acord asa de bun. El a facut asta acum pentru ultimii 4 ani. Este un jucator, este un actor. Asta este talentul lui, al minciunii, destul de prost, dar trebuie sa para ca a scos un iepuras din palarie", spune Tessa.

Toata lumea va pierde

Britanica nu este de acord cu Brexitul si spune ca acesta va afecta negativ atat Marea Britanie, cat si Europa. Cel mai mult va avea insa de suferit, spune ea, Marea Britanie. Cel mai putin de suferit va avea, culmea, tocmai premierul care a insistat pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea European. Politician versat, Johnson va da insa vina pe contextul actual atunci cand britanicul de rand il va trage la raspundere pentru scaderea economica.

"Dupa ani de crestere economica, Marea Britanie va avea un declin important. Doar ca Boris Johnson va sti ce sa le spuna oamenilor. Daca va fi intrebat de ce cadem economic, va da vina pe coronavirus. Daca va fi intrebat de ce a gestionat prost criza sanitara, va da vina pe scaderea economica", mai spune ea.

Pe romanii din Marea Britanie ii asteapta o perioada tulbure. Nu chiar pe toti, adauga Tessa. "In Marea Britanie sunt foarte multi romani calificati, educati, care au venit si si-au adus contributia pe toate planurile. Nu e in interesul Marii Britanii sa se debaraseze de acesti oameni, Marea Britanie are nevoie de creiere. Incerta va fi soarta celor fara califcare sau a celor care nu stiu foarte bine o meserie ceruta pe piata muncii", e opinia britanicei, care se pronunta in favoarea liberei circulatii intre Marea Britanie si statele Uniunii Europene.

Insa nu doar romanii din Marea Britanie vor avea de suferit, ci si britanicii care obisnuiau sa calatoreasca in Europa. De acum, ei vor avea nevoie de pasaport si le va fi cu mult mai greu sa intre pe continent.

"Eu ma gandesc la mine si la copiii mei, voi prefera de acum pasaportul romanesc care ne va deschide calea in Europa. Si nu sunt singurul britanic care va cauta sa aiba pasaport european. Cine ar fi crezut asta acum 30 de ani, cand Romania era o tara saraca, abia scapata de comunism, iar Marea Britanie avea o pozitie solida in Europa? Istoria e impredictibila", mai spune Tessa.

Citeste si:
De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. „Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 40, 50 odată”
De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. „Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 40, 50 odată”
România „livra” în 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. O cifră semnificativ de mare. Cu toate acestea, începând de anul...
Criza provocată de scandalul submarinelor australiene: UE denunţă ''lipsa de loialitate'' a SUA
Criza provocată de scandalul submarinelor australiene: UE denunţă ''lipsa de loialitate'' a SUA
Preşedintele Consiliului European Charles Michel a denunţat luni "lipsa de loialitate" din partea SUA în criza submarinelor pe care o traversează cu Franţa, relatează AFP. Uniunea...
Sursa: Ziare.com