AstraZeneca a instiintat UE ca-i va livra doar 40% din dozele de vaccin anti Covid-19 promise in primul trimestru. Care sunt efectele pentru Romania

Autor: C.V.
Duminica, 24 Ianuarie 2021, ora 09:46
4695 citiri
AstraZeneca a instiintat UE ca-i va livra doar 40% din dozele de vaccin anti Covid-19 promise in primul trimestru. Care sunt efectele pentru Romania
AstraZeneca reduce cu 40% productia de vaccin anti-Covid promisa pentru prima etapa de vaccinare. Foto: AstraZeneca

AstraZeneca a informat vineri, 22 ianaurie, Uniunea Europeana ca reduce cu 60%, pana la 31 de milioane de doze, livrarile promise pentru primul trimestru al anului.

Compania explica aceasta decizie prin faptul ca intampina anumite probleme in procesul de productie a vaccinului anti Covid-19 pe care l-a dezvoltat, transmite Reuters, citand un inalt oficial european.

In ceea ce priveste Romania, tara noastra ar trebui sa primeasca o cota de 4,6% dintre dozele livrate catre UE de catre AstaZeneca. In situatia in care aceasta cota este respectata in continuare, Romania va primi in prima etapa peste 1,4 milioane de doze din cele 31 de milioane de doze pe care AstraZeneca le va livra Uniunii Europene.

Reducerea numarului de doze de vaccin produse de aceasta companie reprezinta, insa, o puternica lovitura pentru campania de vaccinare desfasurata de UE, asta din cauza ca si Pfizer, impreuna cupartenerul sau BioNTech, au incetinit livrarile saptamana aceasta pentru a face lucrari de majorare a capacitatii de productie.

AstraZeneca era asteptata sa livreze aproximativ 80 de milioane de doze catre cele 27 de tari ale blocului comunitar european pana la sfarsitul lunii martie 2021, a spus oficialul care este implicat in discutiile pe acest subiect.

Acesta a spus ca AstraZeneca intentioneaza sa inceapa livrarile catre UE pe 15 februarie, asa cum erau si planurile initiale.

"Volumele initiale vor fi mai reduse decat s-a anticipat la inceput din cauza reducerii productiei la un punct de fabricatie din lantul de aprovizionare european", a spus un purtator de cuvant al AstraZeneca, citat de presa internationala.

"Vom furniza zeci de milioane de doze in februarie catre Uniunea Europeana, pe masura ce marim volumele de productie", a adaugat acesta.

Potrivit intelegerii cu UE, producatorul de medicamente britanic ar trebui sa livreze peste 80 de milioane in trimestrul doi al campaniei de vaccinare.

Oficialul UE, care a dorit sa nu-i fie facut public numele, a spus ca AstraZeneca nu a putut pana acum sa confirme tintele de livrare pentru lunile aprilie-iunie, motivul fiind problemele intampinate in procesul de productie al vaccinului, mai arata Reuters.

Uniunea Europeana are deja semnat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, cu optiunea de a cumpara alte 100 de milioane, in conditiile in care compania s-a angajat sa furnizeze la nivel global peste 3 miliarde de doze de vaccin anti Covid-19.

Ungaria aproba AstraZeneca si Sputnik V. Budapesta critica institutiile europene pentru intarzierile cu livrarile dozelor de vaccin anti COVID

CTP: "Daca nu eram in UE, de unde un anumit partid a vrut sa ne scoata, luam de pe jos acum vaccinuri, ca Ucraina si Moldova"

Peste 100.000 de programari pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca la mai putin de 24 de ore de la debutul inscrierilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#vaccin, #vaccin COVID, #AstraZeneca, #vaccin astra zeneca, #UE, #Uniunea Europeana, #campania vaccinare, #epidemie, #pandemie , #stiri externe
Comentarii