Aurescu pleaca in SUA sa discute eliminarea vizelor pentru romani

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 14:36
3002 citiri
Aurescu pleaca in SUA sa discute eliminarea vizelor pentru romani

Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu se va afla saptamana viitoare in SUA pentru a discuta cu partea americana despre fructificarea parteneriatului strategic, dar si despre programul de eliminare a vizelor americane, Romania propunand SUA un nou mod de calculare a ratei de refuz.

Autoritatile americane au anuntat recent ca Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea Romaniei in programul Visa Waiver, prin care s-ar elimina obligativitatea ca cetatenii romani sa solicite viza pentru a calatori pe teritoriul Statelor Unite.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a asigurat, intr-un live chat pe site-ul Hotnews, ca in cadrul vizitei sale la Washington, programate pentru saptamana viitoare, va aborda subiectul programului Visa Waiver. "Voi discuta chestiunea eliminarii vizelor pentru romani saptamana viitoare la Washington, asa cum voi discuta la Ottawa, tot saptamana viitoare, chestiunea vizelor canadiene pentru romani. Este un subiect care presupune nu numai eforturi ale guvernului roman, ci si indeplinirea unor conditii tehnice care nu tin de noi, de exemplu chestiunea ratei de refuz", a punctat oficialul MAE.

"Anul acesta rata a crescut la 26,3% fata de 25% anul trecut, desi in Romania rata de refuz a cererilor depuse la consulatul american a fost mai mica decat anul trecut - 21 %. Restul se explica prin refuzul mai mare al cererilor depuse de romani care aplica din strainatate, in cazul acestora suspiciunea de emigrare fiind mai mare", a continuat Aurescu.

In acest sens, Romania a propus o serie de masuri partii americane. "Am propus partii americane, care a fost de acord, sa facem o campanie de explicare publica a conditiilor de acordare a vizelor, ca sa nu mai creasaca rata de refuz prin aplicatii succesive ale aceleiasi persoane, in conditiile in care aceasta se afla in aceeasi situatie personala care conduce la refuz", spune secretarul de stat.

"De asemenea, am propus schimbarea modului de calcul al ratei de refuz - sa nu se mai ia in considerarea numarul de aplicatii refuzate, ca pana acum, ci numarul de persoane refuzate (mai mic). Sper sa facem progrese", a subliniat acesta.

In afara de problema vizelor, Aurescu va avea pe agenda o serie de alte chestiuni importante pentru relatia dintre Romania si SUA. "Trebuie sa fructificam parteneriatul strategic cu SUA. Saptamana viitoare, la Washington, voi discuta despre substantializarea in continuare a acestui parteneriat, despre relansarea relatiilor economice bilaterale, despre contributia noastra comuna la Noul Concept Strategic al NATO, la securitatea regionala in zona Marii Negre, securitatea energetica, conflicte inghetate si multe altele", a explicat secretarul de stat.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...