Presupusa conversatie intre turnul de control si avionul deturnat in Minsk: "Aveti o bomba la bord"

Marti, 25 Mai 2021, ora 16:16
5648 citiri
Presupusa conversatie intre turnul de control si avionul deturnat in Minsk: "Aveti o bomba la bord"
Ar fi existat o amenintare cu bomba in cazul avionului deturnat la Minsk FOTO Pixabay

Autoritatile belaruse ar fi transmis echipajului zborului Ryanair ca avionul lor avea la bord un dispozitiv explozibil si i-ar fi "recomandat" sa aterizeze la Minsk, potrivit unei presupuse transcrieri ale discutiei intre pilot si turnul de control publicate marti, relateaza AFP.

"Avem informatii de la serviciile speciale care afirma ca o bomba se afla la bord si ca ea poate fi activata deasupra Vilniusului", indica aceasta transcriere in engleza, difuzata de departamentul de transport aerian al Ministerului Transporturilor din Belarus.

"Puteti repeta acest mesaj?", raspunde pilotul, caruia apoi i se confirma informatia.

In timpul discutiei, controlorul de zbor precizeaza ca informatia privind prezenta unei bombe a fost transmisa "prin e-mail" si ca acest mesaj a fost impartasit cu "mai multe aeroporturi".

Intr-un comunicat, Ministerul belarus al Transporturilor a repetat marti ca este vorba despre un e-mail semnat de organizatia palestiniana Hamas, in care se afirma ca bomba va exploda deasupra Vilniusului daca Uniunea Europeana va continua sa sustina Israelul.

Transcrierea acestei discutii cu turnul de control atesta ca acesta a recomandat cu insistenta o aterizare la Minsk. Atunci cand pilotul a intrebat de la cine vine "recomandarea", controlorul de zbor a raspuns: "Sunt recomandarile noastre".

Seful fortelor aeriene belaruse, care au interceptat acest zbor cu un avion de vanatoare Mig-29, a afirmat luni ca echipajul a luat decizia "fara ingerinta externa" si ca zborul Ryanair ar fi putut sa aterizeze in Ucraina sau Polonia.

Autoritatile belaruse sunt acuzate ca au deturnat acest zbor comercial Atena-Vilnius la Minsk pentru a-l putea aresta pe disidentul Roman Protesevici, un jurnalist de opozitie in varsta de 26 de ani care se afla la bord.

Deturnarea avionului a provocat un val de indignare si Uniunea Europeana a decis sa-si inchida spatiul aerian avioanelor belaruse pentru a pedepsi regimul presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Belarusul a invitat mai multe organizatii internationale sa stabileasca "circumstantele" incidentului.

Departamentul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor a anuntat ca a invitat sa efectueze cercetari in acest sens Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IARA), Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI), care tine de ONU, precum si autoritatile americane si ale Uniunii Europene.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#minsk, #alerta bomba avion, #conversatie , #stiri externe