Opt ani de închisoare pentru furtul a două picturi celebre de Van Gogh şi Frans Hals. Cum l-au prins olandezii pe făptaş

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 09:39
2770 citiri
Opt ani de închisoare pentru furtul a două picturi celebre de Van Gogh şi Frans Hals. Cum l-au prins olandezii pe făptaş
"Le jardin du presbytère de Nuenen au printemps" de Van Gogh FOTO fr.unesco.org

Un tribunal olandez l-a condamnat, vineri, 24 septembrie, la opt ani de închisoare pe un bărbat pentru că a furat din muzee, în 2020, două picturi de Vincent van Gogh şi Frans Hals, în timp ce aceste lucrări rămân de negăsit, scrie Le Figaro.

Poliţia a descoperit la faţa locului ADN-ul lui Nils M. care neagă că ar fi hoţul.

Acuzatul în vârstă de 59 de ani, identificat de mass-media olandeze ca fiind Nils M. a fost arestat în aprilie la Baarn (centru) pentru că a furat în 2020 tabloul de Van Gogh "Le jardin du presbytère de Nuenen au printemps", datat 1884, şi opera lui Franz Hals "Deux jeunes garçons riant".

"Cu aceste furturi, acest om nu doar a cauzat un enorm prejudiciu muzeelor, dar şi societăţii şi publicului internaţional", a subliniat judecătorul de la tribunalul din Lelystad. "Ei nu mai pot admira şi aprecia tablourile", a adăugat Curtea.

Tabloul de Van Gogh a fost furat în martie 2020 din Muzeul Singer Laren, în regiunea Amsterdam, care pe atunci era închis publicului din cauza pandemiei de COVID-19. Muzeul este situat la zece kilometri de Baarn unde a fost arestat suspectul.

Tabloul "Deux jeunes garçons riant" al maestrului epocii de aur a picturii olandeze (XVIIe siècle) Frans Hals a fost furat în august 2020 din Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden din Leerdam. Poliţia a descoperit la locul infracţiunii ADN-ul lui Nils M. Acesta din urmă afirmă că nu are nimic de-a face cu furturile şi nu ştie unde se află tablourile.

Expertul olandez şi detectivul Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones al lumii artei", este mulţumit de sentinţă

"Curtea nu crede. ADN-ul său a fost găsit în ambele locuri şi bărbatul a fost incapabil să explice cum a fost posibil", a subliniat tribunalul. Expertul olandez şi detectivul Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones al lumii artei", s-a declarat mulţumit de sentinţă. Acesta speră ca cele două lucrări, pe care a început să le caute, să fie găsite. "Ştim în ce fel de cercuri se plimbă, şi este de ajuns ca o persoană să ia decizia corectă şi să se manifeste", a explicat Arthur Brand pentru AFP.

Citește și:
Bărbați prinși când încercau să fure utilaje de 50.000 euro din Bihor
Bărbați prinși când încercau să fure utilaje de 50.000 euro din Bihor
Trei bărbați din județul Sibiu au fost reținuți după ce au încercat să fure un mini excavator din curtea unei societăți din județul Bihor. ”La data de 30 noiembrie, în jurul orei...
Un clujean cu un Audi A3, acuzat că fură numere de înamtriculare, le pune pe mașina sa și alimentează „gratis”
Un clujean cu un Audi A3, acuzat că fură numere de înamtriculare, le pune pe mașina sa și alimentează „gratis”
Mai mulți proprietari de mașini din Cluj-Napoca au făcut reclamație la Poliție susținând că numerele de înmatriculare le-au fost furate și montate pe o altă mașină cu care proprietarul...