Batranica de 70 de ani care lupta pentru pace "inarmata" cu un spray rosu si o racleta (Galerie foto)

Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 14:59
5418 citiri
Batranica de 70 de ani care lupta pentru pace "inarmata" cu un spray rosu si o racleta (Galerie foto)
Foto: Twitter/AK der Vorsitzenden

Irmela Schramm este o batranica de 70 de ani care a ales sa lupte pentru pace cu ajutorul unui spray rosu de graffiti.

Cum face asta? "Inarmata"cu un spray rosu batranica cutreiera strazile din cartierul Lichtenberg din Berlin acoperind cu cate o inima rosie fiecare zvastica pe care o gaseste desenata, arata CNN.

"O inima frumoasa", a exclamat Irmela Schramm dupa ce coloreaza o inima mare peste o zvastica.

Irmela Schramm si-a petrecut ultimii 30 de ani inlaturand graffitiurile rasiste de pe peretii din Berlin. Tot timpul poarta la ea o plasa din panza pe care este pictat manual cuvant "anti-nazist" si in care poarta sprayul rosu, un lac de unghii si racleta sau o perie.

Femeia a spus ca vrea sa ia atitudine si sa faca ceva, nu doar sa spuna. "As putea sa ma uit la acea zvastica si sa spun: 'Oh, e groaznic' si sa merg mai departe. Dar nimeni nu indrazneste sa faca nimic. Ei bine, eu nu doresc sa astept ca altcineva sa faca ceva in legatura cu asta", a declarat Schramm.

Totul a inceput in urma cu 30 de ani cand intr-o statie de autobuz din cartierul sau a vazut un afis de sustinere a criminalului de razboi, nazistul Rudolf Hess. Era tot acolo si cand s-a intors de la munca. Scarbita, Irmela Schramm a scos cheile de la casa din geanta si a zgariat afisul. "A fost un sentiment fantastic", a mentionat ea.

Femeia a calatorit prin toata Germania si in alte sase tari in cautarea de insemne naziste. Estimeaza ca de-a lungul anilor a indepartat sau pictat 130.000 de autocolante sau semne.

Acasa, Schramm are un catalog cu graffiti neo-naziste. In acesta se afla fotografia unui tanar care, in 1989, i-a blocat calea intampinand-o cu salutul nazist. Practic, limbajul s-a schimbat de-a lungul anilor, dar mesajul ramane acelasi. Institutul pentru Drepturile Omului din Germania a anuntat ca in 2015 au avut loc 10.000 de crime motivate de ura, in crestere cu 77% fata de anul precedent.

Tot in catalog, nemtoaica are fotografia cu un graffiti: "88" care inseamna "HH" sau "Heil Hitler", H fiind a opta litera din alfabet.

In ani '80 ea indeparta caricaturi ale evreilor sau africanilor si sloganuri naziste. In anii '90 s-a ocupat de insemnele cu "Turcii afara!" sau zvastice. In aceste zile, gaseste graffiti anti-musulmani.

In ciuda efortului, Irmela Schramm este de neoprit chiar daca munca a adus-o pe o lista cu "cei mai cautati" oameni a unui grup neo-nazist si au dus la o multime de amenintari. Ba chiar a gasit si un graffiti mare care ii era adresat: "Schramm, venim dupa tine".

Politistii i-au spus femeii sa nu provoace atacuri cu misiunea sa. Uneori primeste avertismente, dar la un moment dat a fost amenintata cu o amenda de 1.800 de euro pentru daune aduse proprietatii publice. Cu toate acestea, ea continua sa puna in aplicare hobbyul sau aparte si chiar se bucura de sustinerea multor persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#femeie Germania graffiti zvastice, #Irmela Schramm graffiti , #stiri externe