Biden semneaza un decret pentru facilitarea accesului la vot. Reactia republicanilor

Luni, 08 Martie 2021, ora 11:34
6610 citiri
Biden semneaza un decret pentru facilitarea accesului la vot. Reactia republicanilor

Presedintele american Joe Biden a semnat un decret prin care faciliteaza accesul la vot al americanilor, la comemorrarea a 56 de ani de la "Bloody Sunday", cand un mars in favoarea apararii dreptului de vot al afroamericanilor a fost reprimat in mod violent de catre politie la Selma, in Alabama, relateaza AFP.

Aceasta decizie intervine in contextul in care mai multe Congrese locale in care republicanii sunt majoritari incearca sa restranga accesul la vot, in urma infrangerii lui Donald Trump in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie.

Miliardarul newyorkez sustine - fara dovezi - ca alegerile prezidentiale au fost afectate de fraude.

Proiecte locale de lege vizeaza sa limiteze accesul populatiei cu drept de vot la votul prin corespondenta sau sa faciliteze anularea unui numar cat mai mare de voturi considerate neconforme.

"Orice alegator ar trebui sa poata sa voteze, iar votul sau sa fie luat in considerare. Daca ai cele mai bune idei, nu ai nimic de ascuns. Lasati oamenii sa voteze", indeamna Biden.

"Cu ocazia marcarii Bloody Sunday, semnez un decret care sa usureze inscrierea alegatorilor sa voteze si sa imbunatateasca accesul la vot", a declarat el intr-o inregistrare difuzata de Casa Alba.

Camera Reprezentantilor, in care democratii sunt majoritari, a adoptat miercuri un proiect de lege menit sa lupte impotriva obstacolelor in calea votului in tara. Textul, sustinut de catre Joe Biden, urmeaza sa fie transmis in Senat, unde adoptarea acestuia este incerta.

Joe Biden cere in acest decret o imbunatatire sau modernizare a site-urilor federale care furnieaza informatii online despre alegeri si vot..

El vrea sa faciliteze mai ales voturl persoanelor cu dizabilitati sau incarcerate.

Insa decretul nu prevede masuri concrete si imediate si ar putea sa aiba doar un efect limitat impotriva unor incercari de restrangerea accesului la vot.

"Presedintele nu are autoritatea executiva sa impiedice un stat sa ia masuri de acest fel", a subliniat sambata, intr-o conferinta de presa, un oficial din administratia Biden.

La 7 martie 1965, sute de manifestanti pasnici au fost reprimati in mod violent de Politia din Selma.

Cateva luni mai tarziu, in august, Congresul adopta "Voting Rights Act", care suprima teste si taxe in vederea devenirii alegator.

Ceea ce arata "marsul de la Selma este ca nimic nu poate impiedica un popor liber sa-si exercite puterea cea mai sacra de ceatean. Unii fac tot posibilul sa-i retraga aceasta putere", subliniaza Biden.

Potrivit presedintelui american, "oficiali alesi in 43 de state au prezentat deja peste 250 de proiecte de lege prin care americanilor sa le fie mai greu sa voteze".

"Nu putem sa-i lasaam sa faca acest lucru", avertizeaza el.

Citeste si:
Joe Biden, după masacrul de la o școală din Texas: „Sunt dezgustat și obosit. Când vom înfrunta lobby-ul armelor?”
Joe Biden, după masacrul de la o școală din Texas: „Sunt dezgustat și obosit. Când vom înfrunta lobby-ul armelor?”
Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat marţi un apel la a "înfrunta lobby-ul armelor" astfel încât să fie luate măsuri de reglementare, în timp ce America reintră în...
Promisiunea făcută de Biden Taiwanului stârnește confuzie și crește tensiunile în relația SUA-China ANALIZĂ
Promisiunea făcută de Biden Taiwanului stârnește confuzie și crește tensiunile în relația SUA-China ANALIZĂ
În turneul său de debut în Asia, președintele Joe Biden a folosit invazia Rusiei în Ucraina pentru a trimite Chinei un mesaj inconfundabil: o încălcare similară a ordinii internaționale ar...