Biden vrea sa naturalizeze noua milioane de imigranti eligibili. Zeci de mii de familii se vor putea reuni in SUA

Marti, 02 Februarie 2021, ora 14:46
3078 citiri
Biden vrea sa naturalizeze noua milioane de imigranti eligibili. Zeci de mii de familii se vor putea reuni in SUA
Joe Biden. FOTO Hepta

Joe Biden cere marti Guvernului sa faciliteze naturalizarea a noua milioane de imigranti eligibili in vederea primirii cetateniei americane, potrivit unor oficiali de rang inalt din cadrul administratiei, relateaza AFP.

Aceasta masura se afla intre o serie de decrete cu privire la imigratie pe care presedintele democrat urmeaza sa le semneze marti si prin care isi confirma vointa de a relua traditia primirii de imigranti de catre Statele Unite, pusa la incercare, auza administratia sa, de catre predecesorul sau Donald Trump.

Presedintele cere totodata o trecere in revista a tuturor mecanismelor care franeaza imigratia legala si integrarea imigrantilor, implementate de catre Trump, ceea ce va conduce la "schimbari radicale de politica", declara oficiali de rang inalt din cadrul Guvernului inainte ca presedintele sa semneze trei decrete.

Primul decret vizeaza infiintarea unui Grup de lucru insarcinat sa reuneasca familiile imigrantilor despartite prin politica "tolerantei zero" la frontiera adoptata de administratia Trump in 2018.

In urma unui val de condamnari, precedentul Guvern republican a renuntat la aceasta politica, insa sute de copii nu si-au mai regasit parintii.

Obiectivul Grupului este sa-i identifice si sa propuna solutii in vedeea unei reuniri a familiilor despartite de administratia Trump, "in functie de dorinta si situatia" acestora.

Pentru moment, nu se stie daca se are in vedere o revenire pe teritoriul american a parintilor sau copiilor expulzati.

Revizuirea unei reguli importante

Un al doilea decret vizeaza tarile de origine ale migrantilor.

In afara de o reluare a unor ajutoare economice, initiativa vizeaza sa restabileasca modalitati de imigratie legala la sursa - ca cele care au permis in timpul lui Barack Obama aducerea a sute de minori ai caror parinti se aflau deja in Statele Unite, fara sa fie nevoiti, astfel, sa recurga la rute perciculoase ale imigratiei.

Cel de-al treilea decret vizeaza sa favorizeze integrarea imigrantilor stabiliti in mod legal in Statele Unite.

Documentul prevede "sa faca naturalizarea mai accesibila celor noua milioane de persoane eligibile la cetatenia americana", potrivit oficialilor citati.

Acest obiectiv presupune o revizuire a regulei "sarcinii societatii", introdusa in august 2019 de catre administratia Trump - cu scopul de a refuza sa acorde green card sau cetatenia americana imigrantilor care primesc ajutoare sociale, de exemplu ingrijiri de sanatate subventionate sau o alocatie pentru locuinta.

Majoritatea acestor reforme urmeaza sa fie coordonate de catre secretarul insarcinat cu Securitatea Interna (DHS).

Joe Biden l-a nominalizat in acest post pe Alejandro Mayorkas, iar Senatul urmeaza sa se pronunte asupra nominalizarii.

In cazul unei confirmari, acest fiu de refugiati cubanezi, care a ajuns in Statele Unite pe cand era copil, va fi primul hispanic care va conduce acest departament complex, care supervizeaza de la imigratie si politia de la frontiera la situatii de urgenta.

Citește și:
Discursul despre starea națiunii, susținut de Joe Biden. Ce va face America dacă China îi ameninţă suveranitatea
Discursul despre starea națiunii, susținut de Joe Biden. Ce va face America dacă China îi ameninţă suveranitatea
Statele Unite sunt "într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia în pofida efectelor războiului din Ucraina şi a pandemiei de COVID-19, a asigurat...
U-2 „Dragon Lady”, avionul american care a spionat balonul spion chinez. Dacă Washingtonul a aflat mai multe despre Beijing decât invers?
U-2 „Dragon Lady”, avionul american care a spionat balonul spion chinez. Dacă Washingtonul a aflat mai multe despre Beijing decât invers?
Cazul „balonului spion“ a făcut furori la începutul lunii februarie și ecourile sale continuă să fie auzite. A fost doborât de o rachetă AIM-9X Sidewinder, lansată de un F-22...
Comentarii