BIOGRAFIE AFP: Aleksandr Lukasenko, ultimul dictator din Europa

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 08:55
7772 citiri
BIOGRAFIE AFP: Aleksandr Lukasenko, ultimul dictator din Europa

Presedintele Aleksandr Lukasenko, fost director de sovhoz (gospodarie agricola de stat in Uniunea Sovietica), conduce Belarusul "in stil sovietic" din anul 1994, fiind considerat ultimul dictator din Europa, relateaza AFP.

La el, totul pare sa tina de o alta epoca: mustata, pasiunea pentru agricultura, colectivismul triumfator si rezultatele sale staliniste, de peste 80% din voturi, la fiecare scrutin.

"Este un taran capricios, cu o mentalitate sovietica. Este si malitios, siret, adesea incontrolabil", il caracterizeaza un diplomat european.

La cei 54 de ani continua totusi sa fie popular si parerea generala este ca cetatenii Belarusului il apreciaza pentru ca a pastrat in aceasta fosta republica sovietica o anumita mostenire, o economie de stat planificata si o relativa potectie sociala.

"Oamenii care il sustin - cele 55 pana la 60 de procente pe care le-a avut intotdeauna - sunt multumiti de salariile mici, dar stabile. Ei apreciaza stabilitatea", a declarat Aleksandr Sosnov, fost ministru al muncii.

"Belarusii au pastrat o anumita mentalitate sovietica, se gandesc ca statul trebuie sa le asigure viitorul", explica Dzianis Meliantu, analist la Institutul pentru Studii Strategice din Belarus. "Lukasenko este un populist care intelege foarte bine nemultumirile tarii si spune ceea ce vor oamenii sa auda. Are un instinct politic bun", adauga analistul.

Aleksandr Lukasenko, sef de sovhoz

Ii este cu atat mai usor sa-si atraga de partea sa opinia publica, cu cat presa nu beneficiaza de niciun fel de libertate, iar activismul politic este sever reprimat prin tot felul de forme de sanctionare atunci cand opozantii nu sunt pur si simplu trimisi in inchisoare.

Propagandist in Partidul Comunist in epoca sovietica, Lukasenko a mers in sate, a vizitat uzine si cazarmi pentru a transmite cuvintele lui Lenin, atunci cand Belarusul facea parte din URSS. in 1987, el a fost numit director al unui sovhoz.

Ascensiunea acestui fiu al unei taranci, cu tata necunoscut, nascut la Kopis, in estul tarii, incepe in 1990, cand a fost ales deputat in Sovietul Suprem al Belarusului, care va deveni un an mai tarziu Belarusul independent.

El si-a cucerit "titlurile de noblete" la conducerea unei comisii parlamentare care denunta coruptia celor aflati la putere. Un orator talentat si carismatic, Lukasenko a castigat in 1994 alegerile prezidentiale din Belarusul independent, construindu-si campania pe temerile provocate de caderea socialismului.

De atunci, mai multi oponenti au disparut fara urma. Lukasenko a monopolizat incetul cu incetul toate structurile de putere si a dezvoltat o abordare paranoica, potrivit criticilor. "ii este frica de toata lumea. A inceput sa fie lovit de paranoia precum Stalin", a afirmat adversarul sau la alegerile prezidentiale din 2006, proeuropeanul Aleksandr Milinkevici.

Hotarat sa ramana la putere, Lukasenko nu a ezitat sa declare intr-un interviu recent ca si "regina engleza" se afla la conducerea statului de ceva vreme.

"Elita vrea sa devina europeana"

Dar timpul s-ar putea intoarce impotriva presedintelui belarus. Tinerii dornici de deschidere par sa ia locul electoratul sau traditional, format din pensionari si veterani de razboi, influenti intr-o tara care a platit un tribut greu in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Tinerii, in special copiii elitei, vor sa traiasca intr-un mod diferit, sa aiba mai mult. Nu au perspective de viitor in intreprinderile statului, unde totul este invechit. Elita vrea sa devina europeana", considera Leonid Zaiko, analist la centrul Strategie.

Viitorul lui Aleksandr Lukasenko depinde si de Rusia, care pare din ce in ce mai putin concilianta. "Dar daca Moscova rupe relatiile speciale pe care le are cu Belarusul, Lukasenko va fi imediat inlaturat, iar opozitia radicala va prelua conducerea, ceea ce inseamna aderarea la NATO si UE. Acest lucru nu convine Kremlinului", adauga Zaiko.

Citește și:
Avertisment pentru Rusia. Bombardiere americane pe cerul Europei, însoțite de avioane de luptă din România VIDEO
Avertisment pentru Rusia. Bombardiere americane pe cerul Europei, însoțite de avioane de luptă din România VIDEO
O pereche de bombardiere americane B-52 au participat la o misiune peste Europa, împreună cu alți trei aliați NATO, printre care și România, într-o demonstrație de forță a alianței...
Ucraina îndeamnă la revoltă după reprimirea rușilor și belarușilor în competiții: ”Ne este rușine”
Ucraina îndeamnă la revoltă după reprimirea rușilor și belarușilor în competiții: ”Ne este rușine”
Federaţia de scrimă din Ucraina a anunţat că sportivii şi oficialii săi nu vor participa la evenimente la care vor lua parte reprezentanţi ai Rusiei şi Belarus şi a îndemnat totodată la...
#Aleksandr Lukasenko, #dictator, #Europa, #presedinte, #Belarus , #stiri externe