Biserica catolica din Elvetia ancheteaza patru posibile cazuri de pedofilie

Duminica, 21 Martie 2010, ora 15:37
1454 citiri
Biserica catolica din Elvetia ancheteaza patru posibile cazuri de pedofilie

Biserica catolica din Elvetia ancheteaza patru posibile cazuri de pedofilie si cinci de abuzuri sau hartuiri ce au vizat adulti, a anuntat un purtator de cuvant.

O comisie nationala a Bisericii examineaza "cazurile cele mai serioase" de abuzuri sexuale comise in ultimii sase ani. Mai exista un al noualea si un al zecelea dosar in curs de transmitere, a spus Walter Mueller, purtator de cuvand, relateaza AFP.

Cazurile vizeaza trei fetite si un scolar, a precizat el.

Aceste noua dosare fac parte din 60 de cazuri inregistrate de comportament sexual nepotrivit din partea unor preoti sau persoane care se ocupa cu educatia in centre catolice, in ultimii 15 ani.

"Obiectivul nostru este sa aducem in justitie aceste cazuri serioase, dar nu vrem sa facem nimic fara acordul victimelor", adulti si copii, "decat daca exista un pericol de recidiva", a spus Mueller.

Conferinta episcopala elvetiana a publicat in urma cu opt ani directive pentru tratarea dosarelor de pedofilie, dupa un scandal in cadrul Bisericii din SUA. Fiecare dioceza elvetiana a format de atunci o instanta care se ocupa cu primirea plangerilor.

Miercuri, dioceza din Chur a vorbit despre cazul unui preot care a recunoscut acte de pedofilie in Austria si Germania, comise in anii '70. Dosarul a fost transmis politiei austriece. Vineri, s-a anuntat ca cinci calugari au fost implicati in cazuri de abuzuri sau hartuire sexuala, din anii '70. Victimele nu au dorit insa o actiune juridica.

Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat "rusinea" si "remuscarile" in legatura cu scandalul de pedofilie izbucnit in randul clerului din Irlanda si a anuntat intr-o scrisoare adresata credinciosilor din aceasta tara initiative in favoarea unei "vindecari si a unei renovari" a Bisericii. In aceasta scrisoare de sapte pagini care trebuie citita duminica in toate parohiile din Irlanda, papa isi declara "profundul regret" pentru suferintele indurate de victimele abuzurilor comise de preoti si spune ca este dispus sa se intalneasca cu acestea, asa cum a facut-o deja in timpul vizitelor sale din Statele Unite si Australia din 2008.

Scandaluri de pedofilie au fost dezvaluite in ultimele saptamani si in Austria, Elvetia, Olanda, Brazilia si Spania.

Este pentru a doua oara in cursul pontificatului sau care a inceput in 2005 cand Benedict al XVI-lea se adreseaza credinciosilor prin intermediul unei scrisori, dupa mesajul redactat la inceputul anului 2009 in urma polemicii suscitate de anularea excomunicarii a patru episcopi controversati, intre care negationistul Richard Williamson.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...