Biserica Ortodoxa sarba l-a suspendat pe arhiepiscopul Artemije

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 23:18
1619 citiri
Biserica Ortodoxa sarba l-a suspendat pe arhiepiscopul Artemije

Biserica Ortodoxa sarba a anuntat sambata ca l-a suspendat temporar din functia pe principalul sau reprezentant in Kosovo, arhiepiscopul Artemije, acuzat de deturnare de fonduri, relateaza AFP.

Sfantul Sinod a decis ca Artemije sa fie suspendat din functie, pentru ca nu a "gestionat in mod responsabil activitatile financiare" tinand de competenta sa in Kosovo, a anuntat Biserica intr-un comunicat.

Sfantul Sinod a precizat ca a lansat o ancheta privind eventuale deturnari de fonduri de care s-ar fi facut vinovati Artemije si colaboratorii sai in utilizarea mai multor milioane de euro priniti ca ajutor financiar si fonduri guvernamentale.

Pana la finalul anchetei, Artemije va fi inlocuit de arhiepiscopul Atanasije, se precizeaza in comunicat.

Artemije, in varsta de 75 de ani, este cunoscut pentru pozitiile sale conservatoare si pentru opozitia sa fata de proclamarea independentei Kosovo, teritoriu considerat leaganul Bisericii Ortodoxe sarbe.

Presa sarba a anuntat ca mai multe sute de persoane, dintre care 12 membri ai clerului si calugari, au manifestat in favoarea lui Artemije in favoarea Patriarhiei, sediul Bisericii Ortodoxe sarbe din centrul Belgradului. Manifestatia a avut loc fara incidente, in momentul in care a avut loc Sfantul Sinod.

Aceasta evolutie intervine la cateva saptamani dupa alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe sarbe, Irinej, care i-a urmat patriarhului Pavle, decedat in noiembrie.

Irinej, considerat un moderat, urmeaza sa fie intronizat solemn in 25 aprilie, la Pec, in vestul Kosovo, la fel ca predecesorii sai. Aceasta va fi prima intronizare dupa proclamarea independentei Kosovo, in februarie 2008.

#Arhiepiscot Artemije, #Biserica Ortodoxa Sarba , #stiri externe