Blair: Europa vrea un rol mai important in teritoriile palestiniene

Luni, 22 Martie 2010, ora 23:36
700 citiri
Blair: Europa vrea un rol mai important in teritoriile palestiniene

Fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, a apreciat, luni, la o dezbatere in PE prezidata de Corina Cretu, vicepresedinta Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European, pe tema situatiei din teritoriile palestiniene, ca Europa doreste sa joace un rol politic mai important in acea zona in conditiile in care este cel mai important donator.

"Statul palestinian nu va putea fi infiintat daca il declaram noi, ci daca va fi negociat", le-a spus Tony Blair eurodeputatilor, informeaza Mediafax.

Eurodeputatul PSD, Corina Cretu, a declarat ca PE a fost intotdeauna un promotor al pacii si a apreciat ca importanta "emaniciparea" UE astfel incat Uniunea, care in prezent este cel mai important donator in teritoriile palestiniene, sa devina totodata si cel mai important jucator in regiune.

Ea a spus ca UE este cel mai important donator, numai in 2009 donand peste jumatate de miliard de euro in programe privind sanatatea, educatia, aprovizionarea cu energie, cu gaze.

"Sigur au fost unele pareri diferite legate de modalitatile prin care sa se implementeze pacea, dar toata UE merge pe ideea celor doua state independente . Este important ca UE sa se emancipeze, ca, asa cum s-a spus aici de multe ori, noi suntem cel mai important donator dar nu suntem cel mai important jucator", a spus Cretu.

In acceptiunea membrilor Comisiei de Dezvoltare, principala problema problema a Gazei o constituie ocupatia militara continua, 60% din Cisiordania, in special Ierusalimul de Est, este controlata de Israel. Pe teritoriul Gazei exista nu mai putin de 660 de puncte de control, populatia fiind impiedicata

astfel sa se miste liber.

In cadrul discutiilor, oficialii europeni au condamnat "politica feroce de colonizare purtata de autoritatile de la Tel Aviv", sustinand ca "procesul de pace nu poate sa fie decat unul de decolonzare".

Oficialii europeni si-au concentrat atentia asupra problemei reconstructiei, deplangand "fragilitatea sistemului de aprovizionare cu apa potabila", lipsa scolilor si greutatea cu care se pot monitoriza ajutoarele expediate de UE in regiune.

Gaza se bazeaza in proportie de 80% pe ajutoarele umanitare pentru a supravietui, dar oficialii de la Bruxelles au certitudinea ca a ajuns la destinatie doar un colet din cateva zeci expediate.

Alimentarea cu apa potabila este dificila si pentru ca zilnic in Marea Mediterana se deverseaza 80 de milioane de metri cubi de deseuri.

Cei prezenti la lucrarile Comisiei au condamnat si faptul ca dezvoltarea in regiune este impiedicata de blocajele israeliene care nu permit intrarea pe teritorul Gazei a materialelor de constructie, in special ciment si otel.

Cu toate acestea, comertul intre cele doua state se ridica la 2,8 miliarde de euro, cifra deloc neglijabila din punctul de vedere al israelienilor.

Tot la acest capitol, europenii au amintit si de problema "deturnarii" de produse agricole. Ca exemplu, capsunile exportate din Gaza sunt etichetate ca provenind din Israel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Corina Cretu Tony Blair, #Corina Cretu PE , #stiri externe