Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un vaccin contra bolii Alzheimer, mai aproape de realitate. Ce au descoperit oamenii de știință

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 11:05
4088 citiri
Un vaccin contra bolii Alzheimer, mai aproape de realitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Cercetătorii vor să înceapă studiile pe oameni FOTO Pixabay

Un vaccin împotriva afecțiunii Alzheimer ar putea fi disponibil în viitorul apropiat, după ce oamenii de știință au desfășurat o serie de experimente reușite pe animale. Mai mulți cercetători din Statele Unite și Germania au reușit să inverseze pierderea memoriei la șoareci și acum vor să treacă la studiile pe oameni.

Vaccinul antrenează sistemul imunitar să lupte cu un tip de proteină din creier, numită beta-amiloidă, care se acumulează la persoanele cu demență și împiedică comunicarea dintre neuroni.

Medicamente anterioare dezvoltate împotriva Alzheimerului s-au concentrat pe reducerea amiloidei, însă nu au arătat rezultate promițătoare în reducerea simptomelor, unele dintre aceste medicamente declanșând efecte secundare negative.

Acum, oamenii de știință au descoperit că, la persoanele cu demență, proteina se pliază sub forma unei structuri asemănătoare cu un ac de păr și devine o formă mult mai periculoasă de proteină amiloidă, scrie The Telegraph.

Profesorul Mark Carr, de lnstitutul de Biologie Chimică și Structurală al Universității Leicester, explică: „Structura nu a mai fost niciodată observată la amiloidele-beta”. Echipa a teoretizat că transformarea amiloidei în aceeași formă de ac de păr, înainte să fie administrată ca vaccin, va stimula organismul să producă anticorpi ca să lupte împotriva acelei structuri specifice.

De asemenea, va permite sistemului imunitar să ignore formele normale de proteină, de care corpul are nevoie.

Atunci când a fost injectat în șoareci, vaccinul a declanșat anticorpi și a ajutat la refacerea funcției neuronale, la creșterea metabolismului glucozei în creier și la anularea pierderii de memorie.

Comentând cercetarea, care a fost publicată în Jurnalul de psihiatrie moleculară, doctorul

Susan Kohlhaas, directorul centrului de cercetare a Alzheimerului din Regatul Unit, a precizat: „În aceast studiu amănunțit și bine realizat, efectuat pe șoareci cu trăsături ale bolii Alzheimer, oamenii de știință au descoperit un vaccin administrat prin injectare, care a descoperit ținta și a ajutat metabiolismul din zonele creierului asociate cu memoria și gândirea. Ca orice nou medicament, acest tratament trebuie să treacă printr-o serie de studii clinice și, deși această descoperire ne dă speranță, încă mai este cale lungă pentru a se dovedi de succes pentru oameni”.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Alzheimer, #dementa, #Alzheimer tratament , #stiri externe