Brian Cowen, numit oficial premier in Irlanda

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 18:36
808 citiri
Brian Cowen, numit oficial premier in Irlanda

Parlamentul irlandez l-a numit miercuri la conducerea Guvernului pe ministrul de Finante si vicepremierul Brian Cowen, in locul lui Bertie Ahern, care si-a prezentat oficial demisia marti, transmite AFP.

Brian Cowen, sustinut de partidul de centru Fianna Fail (FF), a obtinut voturile a 88 din cei 166 de deputati din Dail, camera inferioara a Parlamentului. El a fost votat in unanimitate de deputatii coalitiei guvernamentale din care fac parte, alaturi de FF, Verzii, democrat-progresistii si independentii.

Cowen fusese desemnat ca succesor de premierul demisionar Bertie Ahern, apoi aprobat de partidul sau.

Bertie Ahern, unul dintre cei mai longevivi lideri din Uniunea Europeana, a demisionat oficial marti, dupa 11 ani la putere.

Cowen are insa o personalitate foarte diferita de cea a mentorului sau. Daca Ahern, originar din Dublin, trece drept afabil, Brian Cowen, originar dintr-un comitat rural, este mult mai dur la prima vedere. Adversarii sai l-au botezat Biffo, care vine de la "Big Ignorant Fellow From Offaly" adica om ignorant din Offaly, comitatul sau natal, situat in centrul Irlandei.

Adesea calificat drept "certaretul" politicii irlandeze, el este dur si combativ in dezbaterile parlamentare, si uneori chiar acru si morocanos. Dar aceasta descriere apartine in mare parte adversarilor sai. In interiorul propriei sale familii politice, el se bucura de o mare popularitate.

Brian Cowen a fost ales pentru prima oara in Dail in 1984, urmandu-i tatalui sau, care era secretar de stat. Si bunicul lui Cowen facuse politica, avand o functie locala. Brian Cowen a urcat insa cel mai sus: inainte de a fi ministru de Finante, el a fost ministru al Muncii (1992-93), Transporturilor (1993-94), Sanatatii (1997-2000) si Afacerilor Externe (2000-04).

"Intotdeauna mi-a facut impresia unui politician care are un simt formidabil al judecatii... Realizarile sale la cele cinci ministere pe care le-a ocupat sunt impresionante", a spus despre el ministrul Justitiei, Brian Lenihan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Brian Cowen, #premier, #Irlanda , #stiri externe