Budistii n-ar trebui sa fie pacifisti?

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 10:48
4870 citiri
Budistii n-ar trebui sa fie pacifisti?
Foto: Foreign Policy

Cadavrul unui barbat zace pe caldaram, infasurat intr-o patura in dungi, alb cu albastru.

Cineva i-a legat mainile la spate cu o franghie. Partea de sus a corpului este plina de sange, de la ranile care i-au provocat moartea. Barbatul este musulman, iar cei care l-au ucis sunt budisti.

A fost victima luptelor dintre adeptii celor doua religii din vestul Burmei. Human Rights Watch sustine ca in conflictul dintre musulmani si budisti si-au pierdut viata 200 de oameni si 125.000 de oameni au ramas fara adapost. Foreign Policy sustine ca doar in ultimele saptamani, numarul mortilor din Burma a depasit 40.

Informatiile agentiilor de presa arata ca institutiile statului, inclusiv politia, nu se amesteca atunci cand manifestantii budisti se bat cu vecinii musulmani.

Aproximativ patru la suta din populatia Burmei este formata din musulmani, in timp ce peste 90 la suta este alcatuita din budisti. Probabil ca sustinerea majoritatii nu este o politica suprinzatoare pentru guvern. Dar... stati un pic!

Budismul nu este acea religie care plaseaza respectul pentru viata si imbratiseaza pacea ca fiind centrul Universului? Nu este Buddha acela care a plasat compasiunea in mijlocul invataturilor sale? Nu sunt calugarii budisti cei care au raspuns cu non-violenta demonstrantilor anti-guvernamentali din 2007?

Din pacate, unii calugari budisti nu se mai supun traditiei si multi dintre ei sunt printre cei care au incitat la recentele bai de sange din Burma. De exemplu, calugarul numit U Wirathu este liderul miscarii anti-musulmane "969", numar folosit pentru a-i identifica pe comerciantii budisti care refuza sa-i serveasca pe musulmani, ca un fel de lauda la adresa acestora. U Wirathu s-a autoproclamat "Osama bin Laden budist" si este un exemplu de intoleranta fata de musulmani.

Foreign Policy subliniaza ca descrierea budismului ca o religie exclusiv pacifista este o simplificare occidentala. Perceptele budiste nu interzic adeptilor sa lupte in apararea unei cauze drepte.

Doi autori americani, Michael Jerryson si Mark Juergensmeyer, adepti ai religiei budiste, au subliniat in scrierile lor ca budistii au participat la razboaie inca de la definirea religiei lor.

Calugarii budisti au luptat pentru conducatorii chinezi si apoi impotriva lor, de secole. Luptatorii samurai japonezi erau budisti.

Atunci cand Dalai Lama le-a cerut tibetanilor sa nu recurga la violenta, in lupta impotriva regimului chinez, fanii sai occidentali au vazut in apel o atitudine tipic budista. De altfel, nicio religie nu i-a impiedicat pe soldatii americani sa-l ucida pe bin Laden, desi acesta nu era inarmat atunci cand a murit.

Doctrina este numai o parte a problemei. Toate religiile - inclusiv budismul - tind sa creeze un puternic simt al colectivitatii printre adeptii lor. Toate marile religii ale lumii propovaduiesc sanctitatea omului si cer limitarea folosirii violentei, care este insa admisibila in anumite cazuri.

Problemele apar atunci cand aceste diferente sunt aruncate pe geam, atunci cand un grup de credinciosi simte ca valorile sale sunt amenintate.

Actuala criza din Burma demonstreaza ca budistii moderni sunt la fel de sensibili la identitatea lor politica la fel ca orice alta grupare. In martie, politia din Sri Lanka a fost nevoita sa intervina dupa ce un grup de calugari budisti a distrus un depozit de haine detinut de musulmani.

Sri Lanka, scena unui razboi civil intre majoritatea budista si minoritatea tamililor, este patria mai multor miscari politice budiste. In Tailanda, guvernul a inarmat gruparile budiste care se lupta cu insurgentii musulmani, in sudul tarii. Burma, Sri Lanka si Tailanda au astfel ceva in comun: religia face victime, cu sprijinul guvernului.

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#budisti religie pace razboi, #conflict budisti musulmani, #budisti razboi religie , #stiri externe
  1. Legea pe care puțini o cunosc, iar nerespectarea ei aduce amenzi de zeci de mii de euro, în România. Topul celor sancționați, publicat oficial
  2. Putin l-a păcălit pe Trump: Dezvăluiri privind cele trei erori grave ale președintelui SUA
  3. Europa e gata să lovească Rusia: Chiar și fără Trump, are propriile arme contra lui Putin
  4. Nouă descoperire despre Armagedon, Apocalipsa finală: Arheologii confirmă scrierile din Biblie VIDEO
  5. Vine ziua fatidică de 2 aprilie pentru Putin: Trump a pus Rusia pe lista neagră și îi aplică o lovitură puternică
  6. Rusia acuză România că "felierea" țării s-a discutat la București. "Make Moscovia Small Again" VIDEO
  7. Rusia a anunțat obiectivele pe care nu le va ataca în Ucraina în timpul armistițiului. Ce se întâmplă dacă una din părți încalcă înțelegerea
  8. Palestinienii n-au mai suportat. Demonstrație uriașă împotriva grupării teroriste Hamas. "Vocile noastre trebuie să ajungă la toți spionii care ne-au vândut sângele" VIDEO
  9. Două mitinguri separate într-o singură zi. Unul ilegal în cinstea lui Călin Georgescu, altul autorizat în care se vor cere alegeri prezidențiale corecte
  10. Drepturile de pescuit pun pe pauză acordul de apărare între Regatul Unit și Uniunea Europeană