Bulgaria a cerut ajutorul UE pentru rezolvarea crizei gazelor

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 15:00
1047 citiri
Bulgaria a cerut ajutorul UE pentru rezolvarea crizei gazelor

Premierul bulgar Serghei Stanisev a avut miercuri o convorbire telefonica cu presedintele CE Jose Barroso despre criza gazelor, cerand ca oficialii UE sa medieze rezolvarea situatiei intre Rusia si Ucraina.

Stanisev i-ar fi prezentat lui Barroso "situatia dificila" si fara precedent in care se afla Bulgaria dupa oprirea completa a gazelor din Rusia. Premierul bulgar a punctat in timpul convorbirii faptul ca, spre deosebire de Grecia si Romania, Bulgaria nu are alte surse alternative, in afara depozitelor de la Ciren, ceea ce inseamna ca pozitia Bulgariei este extrem de delicata, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Sofia, citat de agentia Focus News.

Oficialul bulgar a insistat ca Uniunea Europeana si Comisia Europeana sa aiba o pozitie oficiala in legatura cu problema gazelor si sa ajute Rusia si Ucraina "sa isi ajusteze relatia cat mai curand posibil".

Stanisev a mai aratat ca Bulgaria are rezerve suficiente pentru a asigura o treime din necesarul zilnic de gaz natural, adica cel putin sase milioane de metri cubi.

De asemenea, premierul l-a mai informat pe Barroso despre convorbirile purtate marti cu Vladimir Putin, cu seful Gazprom Aleksei Miller si cu vicepremierul ucrainean Hrihori Nemiria.

Seful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso l-a informat, la randul sau, pe Stanisev despre reuniunea cu premierul ceh prevazuta joi cu Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene. El a mai spus ca Andris Piebalgs, comisarul pentru energie, urmareste indeaproape evolutia situatiei.

Barroso si Stanisev au fost de acord ca Rusia si Ucraina nu pot "tine ostatice" Bulgaria si alte tari europene. Stanisev a aratat ca problema trebuie rezolvata pe cale legala si ca este numai o problema de timp. Presedintele CE si-a luat angajamentul de a discuta cu Rusia si Ucraina si de a gasi pe cale diplomatica solutii.

In acest timp, livrarile de gaz din Rusia catre Bulgaria, care asigura tranzitul catre Grecia, Turcia si Macedonia, sunt in continuare oprite, pentru a doua zi consecutiv, potrivit AFP, care il citeaza pe ministrul bulgar al economiei si energiei.

Bulgaria este singura tara din Balcani care se bazeaza doar pe importurile de gaz. Rusia furnizeaza 92% din necesarul de gaz al Bulgariei, in timp ce numai 8% sunt asigurate din resurse proprii. In 2007, Bulgaria a importat 3,7 miliarde de metru cubi de gaze rusesti, in crestere cu 1,73% fata de 2006.

Depozitul de la Ciren, din nord-estul tarii, furnizeaza aproximativ 4,3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce asigura un minim necesar consumului. Acest depozit de gaz, singurul din Bulgaria, dispune de aproximativ 300 de milioane de metri cubi, dar, potrivit viceministrului Economiei, Galina Toceva, necesarul de gaz la nivel national ar fi de 12-13 milioane de metri cubi pe zi.

Uzinele metalurgice si chimice sunt principalii utilizator al gazului natural in Bulgaria, care este rareori folosit pentru incalzirea gospodariilor.

Mii de bulgari au petrecut noaptea fara incalzire, iar unele companii si scoli nu au fost deschise miercuri, dupa ce livrarile de gaze rusesti catre Europa de Sud-Est au fost oprite, potrivit Reuters.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Bulgaria ajutor UE , #stiri externe