Bulgarii ofera pensionarilor vacante gratuite

Joi, 26 Februarie 2009, ora 18:08
1120 citiri
Bulgarii ofera pensionarilor vacante gratuite

Autoritatile bulgare vor oferi vacante gratuite pentru 5.000 de pensionari. Criticii declarat joi ca aceasta este o masura populista, inainte de alegerile parlamentare de anul acesta.

Socialistii, aflati la guvernare, au fost nevoiti anul trecut sa reduca amploarea unui plan similar, care a fost calificat de partenerii minoritari din coalitie drept populist si care a fost criticat de presa, informeaza NewsIn citand Reuters.

Coalitia de guvernare, ingrijorata de scaderea inregistrata in sondaje inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc in intervalul iunie-august, pompeaza miliarde de dolari in economie, pentru a o proteja de efectele crizei financiare si pentru a crea locuri de munca.

Socialistii intentioneaza si sa mareasca pensiile, salariile bugetarilor si ajutoarele pentru saraci, dupa cea mai saraca si mai corupta tara din Uniunea Europeana a fost scena unui val de proteste fata de standardele scazute de trai si scandaluri de luare de mita.

"Aceasta masura pare o simpla campanie de PR", a declarat Rumiana Bacivaroca, un analist politic la agentia Market Links. "A avea grija de batrani nu inseamna a-i duce la plaja cu grupul. Ar fi trebuit sa le ofere mai degraba ajutoare medicale", a adaugat ea.

Guvernul afirma ca aceste vacante gratuite fac parte dintr-un program mai amplu, ce va fi pus in aplicare in perioada 2009 - 2011 si care vizeaza sa le "asigure o viata sociala activa pentru pensionari". De asemenea, autoritatile cred ca masurile vor ajuta si sectorul turistic, care va fi afectat, probabil, de criza economia. Nu au fost facute publice cifre, dar, pe baza detaliilor oferite de autoritati, pretul total s-ar ridica la circa trei milioane de leva (1,95 milioane de dolari).

Pensionarii reprezinta o parte importanta a electoratului, formand aproape o treime din populatia de 7,6 milioane de locuitori a Bulgariei. Pensia media lunara este de circa 80 de euro, iar salariul de aproximativ 300, cel mai scazut din UE, in pofida cresterii economice importante din ultimii ani.

Potrivit sondajelor, 70% dintre alegatori vor ca guvernul sa demisioneze, din cauza standardelor scazute de viata si a coruptiei. Parlamentul se va pronunta joi asupra unei motiuni de neincredere vizand coalitia de guvernare. Acesta este al saptelea vot de neincredere dupa ce socialistii au preluat puterea in 2005, dar nu are sanse de succes, tinand cont de majoritatea clara a puterii in Parlament.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
AIUREA AIUREA
rank 5
INTERESANT !