Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bulgarii sunt multumiti de raportul pe Justitie publicat de CE

Joi, 12 Februarie 2009, ora 17:18
758 citiri
Bulgarii sunt multumiti de raportul pe Justitie publicat de CE

Premierul bulgar Serghei Stanisev a apreciat drept "incurajator" raportul publicat joi de Comisia Europeana cu privire la sistemul judiciar al tarii sale si a promis ca va continua reformele.

"Raportul trimite institutiilor bulgare semnalul, in mod clar incurajator, ca suntem pe calea cea buna", a declarat el presei. "Guvernul este ferm si deplin hotarat sa continue reformele in ritmul actual. Ar fi inadmisibil sa renuntam acum si o spun: nu ne vom intoarce inapoi", a adaugat el, transmite AFP, citata de NewsIn.

In raportul sau interimar publicat joi, Bruxelles-ul a subliniat "eforturile facute de autoritatile bulgare de la raportul din iulie al Comisiei", a declarat purtatorul de cuvant al executivului european, Johannes Laitenberger. Expertii apreciaza totusi ca "aceste eforturi trebuie mentinute si aprofundate pentru a produce rezultate concrete in urmatoarele sase luni", a adaugat el.

CE: "Bulgaria trebuie sa continue sa reformeze Justitia"

Raportul Bulgariei pe justitie publicat joi de Comisia Europeana recunoaste ca aceasta tara a facut unele progrese in combaterea coruptiei si crimei organizate, dar subliniaza ca eforturile trebuie continuate.

"Actualul raport remarca primi pasi spre o reforma structurala si legislativa, in ceea ce priveste biroul procurorului, Ministerul de Justitie si Ministerul de Interne. Aceste masuri trebuie sustinute si extinse pentru a da rezultate concrete", arata Comisia, relateaza Sofia News Agency, citata de NewsIn.

In domeniul reformei judiciare, serviciul de inspectie al Consiliului Superior al Magistraturii a inregistrat o usoara ameliorare a capacitatilor operationale, se arata in comunicatul publicat pe site-ul Comisiei. Consiliul s-a lansat intr-o analiza a jurisprudentei disciplinare si a creat un mecanism de informare periodica despre evolutia cazurilor.

Au fost anuntate alte masuri vizand echilibrarea numarului de cazuri intre tribunale, ameliorarea gestiunii administrative a tribunalelor si transparentei procedurilor de numire. Pe plan legislativ, a fost adoptata legea conflictului de interese, iar cea a achizitiilor publice a fost modificata.

CE: "Gruparile criminale trebuie aduse in fata justitiei"

In ceea ce priveste combaterea coruptiei si crimei organizate, Comisia a luat nota de lansarea proiectului pilot de echipe comune de ancheta, formate din reprezentanti ai ministerului public, Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala si Ministerului de Interne. Urmatoarea etapa ar trebui sa fie aducerea in justitie a grupurilor apartinand marii criminalitati, anchetate in prezent de aceste echipe comune.

Au fost luate masuri pentru reformarea Ministerului de Interne si pentru clarificarea competentelor in materie de anchete criminale, dar eforturile lor nu sunt inca masurabile. Ministerul de Interne si Agentia de Stat pentru Securitatea Nationala nu au definit inca mijloace transparente, in special in ceea ce priveste folosirea tehnicilor de supraveghere speciale si extinderea prerogativelor fortelor politiei judiciare.

Agentia de Stat pentru Securitate Nationala trebuie supusa controlului efectiv al Parlamentului. Legile privind schimburile funciare, finantarea partidelor si confiscarea averilor nejustificate sunt inca in asteptare. Legislatia privind conflictul de interese trebuie aplicata eficient.

Bruxelles-ul recomanda ca, "pentru a demonstra schimbari structurale ireversibile, Bulgaria sa demonstreze ca a creat un sistem judiciar stabil si autonom, capabil sa detecteze si sa sanctioneze conflictele de interese, coruptia, crima organizata si sa protejeze statul de drept.

Aceasta inseamna in special ca trebuie adoptate legile necesare pentru a completa sistemul legal si ca trebuie demonstrat, prin inculpari, procese si condamnari concrete in cazuri de coruptie la nivel inalt, ca sistemul este capabil sa aplice legile in mod independent si eficient".

In iulie 2008, Comisia a publicat un raport deosebit de sever pentru Bulgaria, suspendandu-i fonduri europene de peste 800 de milioane de euro, dintre peste 200 de milioane au fost pierdute definitiv intre timp.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#raport justitie Bulgaria, #lupta combatere criminalitate, #raport Comisia Europeana , #stiri externe