Cand si de ce au disparut de fapt dinozaurii?

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 15:52
11433 citiri
Cand si de ce au disparut de fapt dinozaurii?

Populara teorie conform careia dinozaurii ar fi disparut la impactul unui asteroid cu Terra, in urma cu 65 de milioane de ani, este desfiintata de un grup de cercetatori.

Potrivit profesorului Gerta Keller, de la Universitatea Princeton, de vina pentru disparitia dinozaurilor si a multor grupe de mamifere din Cretacic nu este asteroidul cazut in Mexic, ci niste eruptii vulcanice extrem de puternice, relateaza Daily Mail, citand un studiu aparut in Journal of the Geological Society.

Aceste eruptii din India, survenite la 300.000 de ani distanta de la impactul asteroidului, ar putea fi responsabile pentru disparitia dinozaurilor si a altor forme de viata existente in acea perioada.

Conform teoriei profesorului Keller, praful si gazele eliberate in atmosfera n-ar mai fi permis luminii soarelui sa ajunga pe Pamant, ceea ce a dus la schimbara climei.

Rezistenti la temperaturi sub cea a inghetului?

O alta teorie, publicata de Live Science, vine in sprijinul ideii ca dinozaurii nu au disparut odata cu impactul asteroidului.

Potrivit paleontologului belgian Pascal Godefroit, care a descoperit si studiat un dinte de dinozaur gasit pe teritoriul actual al Rusiei, cel putin unii dintre dinozauri aveau sangele cald, putand rezista fara probleme la temperaturi extreme, sub limita inghetului.

Cu alte cuvinte, cel putin o parte dintre dinozauri ar fi supravietuit inghetului survenit dupa caderea asteroidului, ce ar fi provocat eruptiile vulcanice ce si-au adus aportul in schimbarea climei.

#dinozauri teorie asteroid, #disparitie dinozauri vulcani, #Gerta Keller teorie , #stiri externe