Candideaza Obama pentru presedintia Lumii?

Joi, 24 Iulie 2008, ora 21:15
4364 citiri
Candideaza Obama pentru presedintia Lumii?

Americanii vor fi cei care isi vor alege presedintele. Nu germanii, nu francezii, nu romanii si nici sudanezii.

Cu toate acestea, candidatii ramasi in cursa pentru Casa Alba trateaza Lumea ca pe o "America globala", cu vizite in Afganistan si Irak, in Orient si Mexic, sau Marea Britanie si Columbia, ca niste turnee electorale in cateva state ale Americii.

Obama da impresia ca este deja presedinte. A cucerit Orientul, a vazut cu ochii lui situatia de pe fronturile din Irak si Afganistan, si da zilele acestea marea batalie de imagine pentru Europa.

Doar realismul Angelei Merkel l-a impiedicat sa faca din Berlin o scena electorala uriasa.

Si totusi, ce ii determina pe candidatii la Casa Alba sa caute sustinere in afara tarii, mai ales cand nu sunt obligati sa faca asta?

Carui fapt i se datoreaza fenomenul fara precedent?

Pe de o parte, deschiderea catre exterior vine ca reactie la iesirea electoratului american din starea de dezinteres fata de problemele externe, manifestata dupa incheierea Razboiului Rece.

Bill Clinton a fost un politician axat pe politica interna, care a sfarsit prin a negocia pacea in Orientul Mijlociu. George W. Bush a vrut sa se limiteze la reforma imigratiei si cea a asigurarilor sociale, dar a sfarsit prin se ocupa de Irak.

Treptat, interesul americanilor a inceput sa se deplaseze spre politica externa, pe masura ce deciziile presedintilor lor in plan extern incepeau sa le marcheze vietile.

Fenomenul are insa si o alta cauza .

O parte a americanilor a devenit interesata de modul in care este perceputa tara lor peste hotare.

In plus, se tem de prejudiciul de imagine creat Americii de actuala administratie, si vor ca lucrurile sa se schimbe. Cel putin pentru urmatorii 4 ani.

Conteaza in primul rand pentru ca, remarca observatorii politici, atunci cand America si valorile americane sunt admirate in alte tari, politicienii americani au mai multa influenta in afacerile externe.

Pe de alta parte, este util pentru electoratul american sa se aplece putin si asupra modului in care presedintele lor este perceput in strainatate, pentru ca acolo isi va petrece multa vreme, in cursul mandatului, fie ca le place sau nu .

Analistii americani cred ca daca Obama sau McCain vor fi preocupati, data fiind conjunctura globala, de afacerile externe, nu ar fi o idee proasta pentru nici unul dintre ei sa dovedeasca faptul ca pot face fata provocarilor.

Deschiderea candidatilor la Casa Alba catre problemele mondiale provoaca la randul sau o reactie de raspuns

Daca privesti articolele de fond ale publicatiilor importante din afara Statelor Unite, sau programele de stiri ale televiziunilor, poti avea impresia ca strainii ... voteaza in alegerile din America sau ca, cel putin, viitorul presedinte American le va influenta vietile.

De la Berlin la Jakarta, destinele contracandidatilor republicani si democrati in Iowa sau New Hampshire, sau Nevada si Carolina de Sud, au devenit stiri, la modul la care cei mai multi comentatori politici nu se asteptau.

Pare ca multi dintre consumatorii de informatie din afara Statelor Unite spera in schimbare, la fel de mult cat promit aceasta schimbare candidatii la Casa Alba.

La Berlin, editorialistii au inceput prin a-l numi pe Obama "noul John F. Kennedy". Si nu e putin, pentru un oras care i-a pastrat un loc special in memoria sa afectiva unui lider care a declarat, unei populatii divizate, in timpul Razboiului Rece, ca este si el un berlinez.

Francezii sunt si ei pasionati de duelul din cursa pentru Casa Alba, dar cred ca era republicana s-a incheiat. La Londra, sentimental este ca "trebuie sa fie ceva mai bun decat Bush, acolo, peste Ocean".

Cultura politica a Americii, in schimbare

Adevarul este ca strainii, in general, s-au declarat incantati de planul lui Obama, si de cultura politica in schimbare rapida a Americii.

Sperante s-au nascut si in Asia.

Indienii vor un presedinte American care sa reintoarca tara la valorile traditionale. In Japonia, pana si ideea fixa ca doar un alb poate devein presedinte, a fost inlaturata.

Israelienii, care l-au vazut pe Obama la Zidul Plangerii, incep sa il descopere pe candidatul democrat, dupa ce au crezut multa vreme in Hillary Clinton, mai mult prin prisma relatiilor de familie cu Bill Clinton, un cunoscator al problemelor Orientului.

America Latina este si ea cu ochii pe SUA. Mexicanii sunt concentrate mai mult asupra atitudinii candidatilor la Casa Alba in privinta controlului imigratiei.

Brazilienii sunt atrasi de radacinile africane ale lui Obama, pe care le identifica in propria geneza.

In Venezuela, nu exista interes pentru noul presedinte, cat mai mult pentru ... inlocuirea actualului sef al Casei Albe. In Columbia, unul dintre putinele locuri din lume in care pare sa se manifeste o nostalgie pentru era Bush, multi sunt atrasi de candidatura lui Obama.

Pentru cea mai mare parte a pamantenilor, consumatori de informatie tiparita, audio-vizuala sau electronica, cursa electorala din Statele Unite nu mai este doar a americanilor.

Schimbarea de la Casa Alba va influenta sau poate chiar redesena, gratie pozitiei Americii pe scena mondiala, configuratia politica a viitorului.

De aceea, campania electorala a depasit granitele Americii, iar cei doi candidati ramasi in cursa se lupta acum pentru ... sefia Lumii .

Ada Voicu

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Barack Obama, #campanie, #sefia lumii, #alegeri , #stiri externe