Cartofii prajiti l-au linistit pe soferul lui ben Laden, la interogatoriu

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 13:43
1161 citiri
Cartofii prajiti l-au linistit pe soferul lui ben Laden, la interogatoriu

Cartofii prajiti fierbinti si un telefon dat acasa l-au incurajat pe Salim Hamdan, soferul lui Osama ben Laden, sa coopereze la interogatorii, au declarat o serie de martori la procesul acestuia pentru crime de razboi de la Guantanamo, citati de Reuters.

"Hamdam a spus ca ii plac cartofii prajiti de la McDonald's si i-am adus cartofi prajiti", a declarat un agent FBI, George Crouch, la procesul pentru crime de razboi a suspectului de terorism, in fata unei comisii militare americane. "Salim Hamdan a spus chiar ca, reci, cartofii prajiti de la McDonald's nu sunt buni".

soferul lui Hamdan a devenit tot mai deprimant si necooperant in interogatorii, intr-o perioada cand era tinut izolat, ceea ce l-a determinat pe Crouch sa se planga gardienilor. in alta situatie, starea lui Hamdan s-a imbunatatit cand i s-a permis sa ii telefoneze sotiei sale si sa-i spuna ca traieste, la sapte luni de la capturarea sa, in noiembrie 2001.

"Hamdan a plans putin" atunci, a spus agentul FBI. "A fost foarte recunoscator pentru ocazia de a vorbi cu sotia lui. I s-a luat o povara de pe umeri. Cel putin, sotia lui stie ca traieste", a subliniat Crouch.

Salim Hamdan este unul dintre soferii liderului al-Qaida, Osama ben Laden. Procurorii spun ca, la momentul cand a fost capturat in Afganistan, avea asupra sa doua rachete sol-aer. El este acuzat de conspiratie si ca a asigurat sprijin material pentru terorism, in primul proces pentru crime de razboi din Statele Unite, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Procurorii se bazeaza in mare parte pe declaratiile lui Hamdan facute in timpul interogatoriilor din Afganistan si din Guantanamo, in peste sase ani de captivitate, pentru a demonstra ca el este un sustinator activ si important al lui ben Laden si al-Qaida.

Salim Hamdan, prezentat de avocatii sai drept un angajat fara importanta al lui Osama, a afirmat ca a fost supus unui regim de privare de somn si abuzuri sexuale in timpul detentiei. Acestuia nu i s-au citit drepturile, asa cum se face cu toti suspectii de infractiuni penale, dar si in cazurile militare, dar presedintele comisei militare, capitanul Keith Allres, a decis ca ceea ce a spus Hamdan in timpul acelor interogatorii poate fi folosite impotriva lui.

Avocatii apararii au prezentat o lista cu 40 de persoane care l-au interogat pe Hamdan, incepand cu ianuarie 2002, inclusiv 21 de agenti FBI si alte 19 persoane. Exista 29 de rapoarte de sediuni de interogare a suspectului, dintre care unele au durat doua saptamani, a declarat vineri Michael Berrigan, adjunctul echipei de aparare a lui Hamdan.

De pe lista de interogatori lipsesc agentii CIA, despre care se stie ca a interogat suspecti de terorism la Guantanamo si in alte zone, folosind tehnici dure. Sunt omise si interogatoriile conduse de Joint Task Force, grupul militar care gestioneaza inchisoarea Guantanamo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul panou publicitar cu miros de cartofi prăjiți. Unde se află și ce companie promovează VIDEO
Primul panou publicitar cu miros de cartofi prăjiți. Unde se află și ce companie promovează VIDEO
Lanțul de fast-food McDonald’s are primul panou publicitar cu miros de cartofi prăjiți în orașele Utrecht și în Leiden, Olanda. Aceste panouri publicitare au fost amplasate pe stradă de...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Salim Hamdan, #sofer ben Laden, #interogatorii, #cartofi prajiti , #stiri externe