Casa Alba multumeste Romaniei ca va gazdui scutul antiracheta

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 08:58
4348 citiri
Casa Alba multumeste Romaniei ca va gazdui scutul antiracheta

Casa Alba este incantata si recunoscatoare pentru decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta, iar Departamentul de Stat a anuntat ca sistemul modificat al apararii antiracheta vizeaza sa contracareze amenintarea Iranului si va include si elemente desfasurate pe mare.

"Suntem incantati ca Romania a fost de acord sa participe la acest scut antiracheta care, repet, va furniza mai multa securitate pentru aceia care ar putea fi amenintati aici sau acolo", a declarat purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibss, intr-un briefing de presa.

Romania va gazdui scutul antiracheta american

Presedintele Obama a dezvaluit in septembrie o noua abordare a scutului antiracheta, care furnizeaza o mai mare acoperire pentru amenintarile la adresa securitatii Europei si acestei tari.

"Ce a subliniat presedintele a fost ca (noul scut) va putea functiona mai bine, mai repede si va furniza un grad mai mare de protectie si in acest mod interpretam noi anuntul facut de Romania si suntem foarte recunoscatori", a declarat Gibbs raspunzand ziaristilor, care au intrebat si despre o "inevitabila reactie negativa din partea Rusiei si a altor tari din regiune".

La randul sau, Philip J. Crowley, adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, a precizat joi, intr-o conferinta de presa, ca acordurile anuntate de Romania sunt un prim pas in termenii arhitecturii revizuite de securitate pe care presedintele Obama a anuntat-o in septembrie.

"Romania si-a dat acordul pentru a gazdui un interceptor Standard Missile-3 ca parte a noului plan de aparare antiracheta al administratiei - il denumim Abordarea de Adaptare in Etape (PAA) - pentru a proteja trupele americane trimise departe si pe aliatii nostri din NATO impotriva amenintarilor - curente si in crestere - de atac cu rachete balistice din partea Iranului", a explicat Crowley.

Alegerea facuta de Romania extinde apararea antiracheta in sudul Europei

"Decizia Romaniei de a gazdui SM-3 reflecta strategia noastra care consta in a ne asigura ca pe masura ce aceasta arhitectura se dezvolta si ia amploare, va proteja intreaga Europa. Alegerea facuta de Romania extinde apararea antiracheta in sudul Europei si ne asteptam ca aceasta - in aceasta faza - sa fie operationala pana in 2015", a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

El a precizat ca SUA discuta in prezent si cu alte tari pentru a gazdui elemente ale scutului antiracheta. De pilda, Polonia a fost de acord, in principiu, in octombrie anul trecut, sa gazduiasca partea de nord a arhitecturii scutului, constand tot in rachete terestre de tip SM-3. Crowley a precizat ca aceasta optiune inca este analizata si discutiile cu Polonia continua.

Intrebat daca scutul este un mesaj pentru Iran, purtatorul de cuvant a reamintit ca acesta a fost dintotdeauna argumentul principal pentru scut, iar modificarea abordarii securitatii s-a facut in asa fel, incat sa contracareze amenintari venite dinspre tari precum Iranul. In ceea ce priveste Rusia, purtatorul de cuvant a repetat ca scutul antiracheta nu este indreptat impotriva acestei tari.

Intrebat daca sistemul antiracheta revizuit se va baza pe vasele americane din Marea Neagra, Crowley a aratat ca noua abordare antiracheta include elemente terestre, dar si elemente desfasurate pe mare. "Aceasta este valoarea adaugata a optiunii de a ameliora Standard Missile, pentru ca te poti baza si pe vase, si pe elemente desfasurate terestru. Prin urmare, anuntul de azi (joi . n.r.) implica o componenta terestra, dar vor si componente cu baza pe mare", a conchis purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...