Casa Alba suspenda cooperarea militara Rusia-NATO

Vineri, 22 August 2008, ora 09:00
1791 citiri
Casa Alba suspenda cooperarea militara Rusia-NATO
Foto: yahoo.com

Casa Alba a declarat joi ca nu poate avea in vedere reluarea cooperarii militare Rusia-NATO atata timp cat criza georgiana nu este "rezolvata", transmite AFP.

"Nu pot sa imi imaginez, in circumstantele actuale, inceperea unei cooperari militare cu rusii, atata timp cat situatia din Georgia nu este solutionata", a declarat presei purtatorul de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe.

Anterior, Departamentul de Stat american apreciase drept "regretabila" decizia Rusiei de a-si suspenda cooperarea militara cu NATO.

"Rusia isi incalca angajamentele" pe care si le-a luat in cadrul unui acord de pace negociat de Franta, a spus Johndroe. Acordul prevede in special ca Rusia sa isi retraga trupele in zona in care se aflau inainte de ofensiva georgiana din 7 august. "Retragerea trebuie sa aiba loc si trebuie sa aiba loc acum", a insistat purtatorul de cuvant al Casei Albe. "Retragerea nu decurge rapid, dar a inceput", a adaugat el.

Johndroe a precizat ca retragerea fortelor ruse a fost discutata in cursul unei convorbiri telefonice a presedintelui american cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili. "Presedintele Bush i-a spus ca Statele Unite vor ca Rusia sa respecte acordul care prevede retragerea trupelor sale si doreste incetarea asedierii Georgiei", a declarat Johndroe.

"Rusii iau decizii care nu sunt conforme angajamentelor lor de a face parte dintr-o Europa libera si pasnica (...) Speram ca nu este atitudinea pe care au ales sa o adopte definitiv", a spus el.

"Asteptam cu nerabdare ziua cand vom fi in masura sa reluam cooperarea militara cu rusii, ziua cand voi fi in masura sa anunt reluarea unei cooperari normale cu Rusia", a mai spus purtatorul de cuvant al Casei Albe. El s-a referit la importanta unei cooperari ruso-americane in dosarele nucleare nord-coreean si iranian, in ceea ce priveste accesul securizat la resursele energetice si cresterea preturilor produselor alimentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Președintele Poloniei, apel către statele NATO: ”Întreaga Europa trebuie să-şi unească forţele cu SUA pentru a produce mai multă muniţie”
Președintele Poloniei, apel către statele NATO: ”Întreaga Europa trebuie să-şi unească forţele cu SUA pentru a produce mai multă muniţie”
Preşedintele polonez Andrzej Duda a făcut apel către alte state din NATO să-şi crească producţia de muniţie pentru a descuraja potenţiale atacuri din partea Rusiei, relatează dpa....
#Casa Alba, #suspendare, #cooperare, #Rusia, #NATO , #stiri externe