Cati ani trebuie sa astepte un strain cetatenia italiana. Cazul atacantului uruguayan Luis Suarez

Autor: Georgiana Baciu - jurnalist
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 08:00
6825 citiri

Cazul atacantului uruguayan Luis Suarez, gata-gata sa intre in echipa de la Juventus Torino, ridica o serie de semne de intrebare. Atat de multe incat procuratura a demarat o ancheta.

Cum este posibil ca un cetatean strain, care nu cunoaste nicio boaba de italiana, a trecut testul de limba italiana sustinut la o universitate de prestigiu, in timp ce mii si mii de copii nascuti in Italia, la fel ca multi straini cu rezidenta in Peninsula de foarte multi ani, sunt inca in asteptare?

Fotalistul ar fi fost favorizat tocmai pentru ca, desi nu cunostea limba italiana asa cum cere legislatia in vigoare, ar fi pierdut milioane de euro, lucru de neconceput pentru cei de la Univeritatea din Perugia care, interceptati telefonic intr-o alta ancheta, s-au pus de acord si i-au pregatit si furnizat intrebarile de la testul ce urma sa aiba loc.

Suarez a venit in Italia, a intrat la examen, a iesit dupa numai 15 minute, s-a fotografiat cu toti mai marii Universitatii. Numai ca la final a ales sa ramana in Spania, si a renuntat la echipa torineza. Nicio acuzatie nu a fost formulata la adresa fotbalistului din partea anchetatorilor italieni. La fel, nicio acuzatie pentru societatea italiana care l-ar fi dorit in randurile sale.

La Perugia, atacantul a trecut examenul dupa ce a raspuns la intrebarile Comisiei. In interceptarile telefonice, persoana care ar fi trebuit sa se ocupe de pregatirea fotbalistului ar fi sustinut ca Suarez nu e in masura sa vorbeasca italiana, dapai sa mai si conjuge verbe. Femeia a spus si ca un cetatean normal nu ar fi trecut niciodata examenul dar ca "Suarez cu 10 milioane de euro venit pe an nu poate sa nu fie admis la testul B1, adica la nivelul de certificare relativ la capacitatile lingvistice, necesar pentru cetatenia italiana.

Si aici ia nastere o avalansa de intrebari in ce priveste parcursul pentru obtinerea cetateniei italiene. Un parcurs care, in comparatie cu anul 2018 a fost dublat de la 2 la 4 ani. Poate dura si 5 sau 6 ani, in functie de tara din care vii si de "corespondenta" intre aceasta si birourile italiene.

Timpii s-au lungit foarte mult, in urma Decretului Siguranta din decembrie 2018, promovat de Movimento 5 Stelle (acum la guvern cu PD) si de Lega Nord. De la 730 zile s-a trecut la 48 luni, aici intra cei mai multi dintre concetatenii nostri care au solicitat cetatenie in peninsula, provenind dintr-un stat al Uniunii Europene.

In Italia, cetatenia poate fi solicitata de cine se naste in Italia din parinti straini, dar numai cand implineste 18 ani daca nu au obtinut-o deja parintii, de cine e casatorit cu un cetatean italian si de catre cine locuieste, legal, in Peninsula de cel putin 10 ani. Suarez reintra in a doua optiune, intrucat sotia sa este fiica unui italian emigrat in urma cu multi ani in Uruguay.

Pentru aceasta categorie este cerut testul de limba de nivel B1. Trebuie sa demonstrezi ca poti sustine o conversatie pe argumente de notorietate, ca intelegi esentialul pe teme de actualitate sau de interes personal si profesional. Trebuie sa fii in masura sa scrii un text. Totul in circa 2 ore si jumatate. Suarez s-a limitat la partea orala a testului, cum este prevazut de masurile anticovid, sustinand examenul in numai 15 minute.

Odata trecut examenul, Universitatea pentru Straini din Perugia elibereaza documentul solicitat pentru obtinerea cetateniei.

Georgiana Baciu este absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti, cu o experienta de 22 de ani ca jurnalist la cele mai importante publicatii centrale din Romania. In urma cu 14 ani s-a stabilit in Italia, unde a continuat activitatea ca si corespondent de televiziune. In prezent, activeaza in domeniul asigurarilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
#Italia, #cetatenie, #Covid 19 , #stiri externe