CE, ingrijorata de votul parlamentarilor privind Codul de Procedura Penala

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 21:40
1635 citiri
CE, ingrijorata de votul parlamentarilor privind Codul de Procedura Penala
Foto: Capital

Comisia Europeana este ingrijorata ca amendamentele la Codul de Procedura Penala adoptate miercuri de Parlament pot impiedica anchetarea cazurilor penale, a declarat joi purtatorul de cuvant Mark Gray.

"Am luat cunostinta de votul din Parlamentul Romaniei prin care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta 60/2006 care amendeaza Codul de Procedura Penala. Inainte de a face comentarii ulterioare, trebuie sa evaluam implicatiile deciziei Parlametului care nu a fost publicata inca", a explicat Gray intr-un comunicat remis NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Executivului european a precizat ca expertii CE au avut "o discutie detaliata" cu Camera Deputatilor la 8 mai 2008 in care au exprimat ingrijorarea Comisiei privind amendamentele propuse la Codul de Procedura Penala.

"Suntem ingrijorati ca aceste amendamente ar putea impiedica investigarea si anchetarea eficienta a cazurilor penale", a spus Gray, subliniind ca aceste ingrijorari au fost exprimate in ultimul raport al CE publicat la 23 iulie 2008.

"Vom continua sa monitorizam atent situatia si vom comenta in momentul cand va fi publicata o versiune comprehensiva a amendamentelor", a conchis purtatorul de cuvant.

Prefigurand raspunsul Comisiei, ministrul Justitiei Catalin Predoiu le-a adresat, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintelui Comisiei Juridice o scrisoare in care avertizeaza asupra consecintelor amendamentelor la Codul de Procedura Penala.

Avertismentul transmis se refera la "consecintele negative majore pe care le poate antrena promovarea unor amendamente punctuale la Codul de Procedura Penala, in contextul aprobarii prin lege a Ordonantei de Urgenta nr. 60/2006", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei remis miercuri.

Amendamentele aduse Codului de Procedura Penala au fost intens criticate si de organizatiile neguvernamentale.

Raportul Initiativei pentru o justitie curata, ce reprezinta un proiect coordonat de Freedom House Romania si sustinut de alte opt organizatii neguvernamentale, arata ca Senatul Romaniei a adoptat, in martie, proiectul de lege privind aprobarea OUG 60/2006 care amendeaza Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Desi forma proiectului de lege adoptata de Senat este semnificativ imbunatatita fata de varianta initiala trimisa spre promulgare si a carei reexaminare a fost solicitata de catre Presedintele Romaniei, au ramas totusi in text prevederi care vor genera probleme serioase in practica, sustine documentul.

Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
Până vineri după-amiază, TikTok nu a oferit încă un răspuns la solicitările de informații adresate de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România, a declarat un purtător de...
România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene...
#Mark Gray, #Comisia Europeana, #Codul de Procedura, #amendamente, #ingrijorare , #stiri externe
  1. Avertisment privind un medicament popular în România și Marea Britanie: Provoacă probleme la inimă, efecte fatale
  2. Ce poate să facă un angajat dacă este amenințat cu concedierea. „Poate fi decisiv în salvarea locului de muncă”
  3. Nava invizibilă care îi dă coșmaruri lui Putin: Este prima din lume, dotată cu o armă colosală VIDEO
  4. Un pilon cheie al Rusiei primește o nouă lovitură: Putin rămâne descoperit, după anunțul SUA
  5. Războiul din Ucraina, la final de 2024. Cum ar putea evolua conflictul și ce urmează
  6. Georgia se afundă în criza politică înainte de alegerea noului preşedinte. Mii de persoane au ieșit în stradă FOTO/VIDEO
  7. Rebelii descoperă și distrug imperiul de droguri al dictatorului Assad. O industrie de miliarde care a alimentat războiul sirian
  8. Preşedintele Argentinei Javier Milei devine cetăţean italian FOTO
  9. Un tânăr ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului a fost găsit în stare de hipotermie
  10. Milioane de americani se luptă să își plătească facturile la energie, pe fondul creșterii costurilor și consumului