Ce organe poti sa-ti vinzi si cat obtii pe ele?

Marti, 28 Iulie 2009, ora 20:40
216768 citiri
Ce organe poti sa-ti vinzi si cat obtii pe ele?
Foto: The Guardian

Daca tastezi intr-un motor de cautare pe Internet "vanzare organe pentru bani" ar fi bine sa ai inima buna, pentru ca te va soca ce vei descoperi.

Dincolo de site-urile care ofera servicii pentru adulti vei gasi oferte ale unor companii care dau bani grei pentru organe umane. Ce organe isi vand oamenii si cat valoreaza acestea, ne informeaza The Guardian.

Sangele

In Marea Britanie este o traditie ca cetatenii sa doneze sange ca parte a datoriei lor fata de comunitate, insa in alte tari donatorii sunt platiti. O clinica din Stuttgart, Germania, ofera peste 30 de dolari pentru donatie, insa exista o limita de timp care trebuie respectata intre doua actiuni de acest fel.

In Statele Unite ale Americii se ofera intre 9 si 35 sau chiar si 50 de dolari pentru donatie, existand in jur de 400 de centre de recoltare. Insa daca ai pierceing-uri in alte parti ale corpului in afara de lobii urechilor sau tatuaje, atunci va trebui sa suni inainte pentru ca unele centre nu accepta asta.

Maduva

In SUA institutele de cercetare care incearca sa gaseasca un remediu pentru cancer platesc pentru maduva sau globule albe destul de mult.

In 2005, un centru medical de cercetare din California ii platea pe studenti 200 de dolari pentru 50 de centimetri cubi de maduva osoasa, iar pentru a recolta globule albe, procedura ce dureaza o zi intrega, platea 750 de dolari.

Rinichi

Saptamana trecuta, politistii americani au prins un traficant de organe iar dezvaluirile facute de acesta au fost socante. Barbatul a spus ca se ocupa cu acest lucru de zece ani si ca pretul pentru un rinichi este de 150.000 de dolari.

In tarile mai sarace, insa, cum ar fi India si Pakistanul, un rinichi poate fi cumparat cu 1.000-2.000 de dolari, si vandut apoi la aceste preturi exorbitante.

Sperma

In Romania, o clinica din Timisoara ofera donatorilor de sperma aproape 60 de dolari, mai spune cotidianul britanic.

In SUA, un donator poate obtine intre 40 si 120 de dolari, insa exista nenumarate conditii: trebuie sa aiba sub 45 de ani si sa treaca de un chestionar despre starea sanatatii sale - sa nu sufere de boli mintale, sa nu consume droguri, sa nu aiba bolnavi de cancer in familie. Unele banci de sperma ii accepta doar donatorii care au IQ-ul peste un anumit nivel.

Ovule

Pentru un ovul, femeile primesc in jur de 5.000 de dolari. In India, insa, unde piata nu este stabila, se ofera intre 800 si 11.000 de dolari.

In SUA, anuntul dat de site-ul specializat Craigslist suna astfel: "Cuplu iubitor de evrei cauta o donatoare evrica. 20.000 de dolari plus cheltuielile aferente".

Donatoarele trebuie sa aiba intre 18 si 30 de ani si trebuie sa accepte sa ia anumite medicamente pentru stimularea activitatii hormonale inainte ca 10-15 ovule sa le fie extrase cu ajutorul unei seringi.

Lapte mamar

Anumite mame aleg sa-si doneze laptele pentru unitatile care gazduiesc bebelusi nascuti prematur. In orice caz, exista si mame care isi vand laptele.

De obicei, site-urile specializate interzic postarea celor care se ofera sa vanda fluide, insa nu si pe ale celor care oferteaza pentru acestea.

Par

Cei care fac peruci in Marea Britanie platesc foarte bine persoanele care sunt dispuse sa-si vanda podoaba capilara. Banbury Postiche, principala firma care se ocupa de peruci in Marea Britanie, plateste 5 dolari pentru o uncie (28,3 grame) de par daca lungimea acestuia este intre 0,15 si 0,30 centimetri si 8 dolari pe uncie daca este mai lung de 0,30 centimetri.

In alte tari, insa, femeile sunt de-a dreptul exploatate in acest domeniu. Dupa ce cantareata Jamelia a facut o vizita in India si Rusia pentru un documentar BBC pe acest subiect, a jurat sa nu mai poarte niciodata extensii facute din par de om.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#organe umane, #fluide umane, #vanzare organe, #pret organe umane , #stiri externe