Ziare.com

Cea mai mica gaura neagra, descoperita de NASA

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 12:11

   

Cea mai mica gaura neagra, descoperita de NASA
Doi cercetatori de la NASA au descoperit cea mai mica gaura neagra din Univers, anunta Reuters. Noua gaura neagra se numeste J1650, are aproximativ 3.8 mase solare si are un diametru de doar 24 de kilometri.

Gaura neagra ce detinea pana acum recordul de cea mai putin masiva gaura neagra se numeste GRO 1655-40 si are aproximativ 6.3 mase solare.

In centrul fiecarei galaxii exista o gaura neagra. De asemenea, stelele masive dupa ce isi consuma combustibilul nuclear se prabusesc sub influenta gravitatiei puternice devenind o gaura neagra.

O gaura neagra este un loc din spatiu in care campul gravitational este atat de puternic incat nimic nu poate scapa dupa ce a trecut de orizontul evenimentului. Radiatia electromagnetica, lumina de exemplu, nu poate scapa dintr-o gaura neagra, asa incat interiorul unei gauri negre nu este vizibil, de aici provenind si numele.

Masa solara este unitate de masura utilizata in astronomie si astrofizica pentru a compara masele stelelor si a altor obiecte astronomice mari, de exemplu galaxii. Ea este egala cu masa soarelui si este de 332.950 ori masa pamantului.
Citeste mai multe despre gaura neagra mica NASA
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2805 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor