Cel mai cautat soldat SS ar putea fi judecat in Germania

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 17:53
2733 citiri
Cel mai cautat soldat SS ar putea fi judecat in Germania
Foto: The Times

Un fost soldat al trupelor de elita naziste SS, supranumit "Ivan cel Groaznic" ar putea fi judecat de un tribunal german, in cadrul ultimului proces de crime de razboi din timpul regimului hitlerist.

Procurorii au afirmat ca pot declansa un proces impotriva lui John Demmjanjuk, in varsta de 88 de ani, care a fost cel mai cautat suspect de crime de razboi, informeaza The Times.

"Din punctul nostru de vedere exista suficiente dovezi pentru a incepe actiunea", a declarat Kurt Schrimm, directorul Biroului central Ludwigsburg, pentru anchetarea crimelor nazismului.

Demjanjuk, nascut in Ucraina, traieste in Ohio, Statele Unite, dar i-a fost retrasa cetatenia cand autoritatile au aflat de functia sa de gardian al unui lagar nazist, din Polonia.

Autoritatile poloneze si cele ucrainene au declarat ca nu vor sa il judece pe Demjanjuk, astfel ca acesta nu va putea fi extradat intr-o tara care nu doreste sa il primeasca.

"Ivan cel Groaznic" a mai fost judecat in Israel, in 1988, cativa supravietuitori ai Holocaustului catalogandu-l drept "gardianul cel sadic". Acestia au afirmat ca "Ivan cel Groaznic" ar fi taiat sanii unor detinute cu baioneta si ar fi fortat un detinut sa violeze o fetita de numai 12 ani.

Fostul membru SS a fost condamnat la moarte, dar Curtea Suprema din Israel a respins verdictul, din cauza unor dovezi care puneau sub semnul indoielii aceste acuzatii.

Procurorii germani vor incerca sa dovedeasca ca Demjanjuk activa la lagarul din Sobibor, unde au fost omorati peste 1.900 de evrei germani.

Daca vor putea dovedi acest fapt, fostul membru SS va putea fi judeact de o instanta germana, legea permitand judecarea persoanelor care au omorat cetateni germani, chiar daca evenimentele s-au intamplat intr-o alta tara.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva...
#SS, #soldat, #cautat, #Germania, #judecat , #stiri externe