Cele mai intalnite decese pe Everest au loc in "zona moarta"

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 10:56
3273 citiri
Cele mai intalnite decese pe Everest au loc in "zona moarta"
Foto: presscluboftibet.org

Pe muntele Everest, cele mai multe decese se petrec in timpul coborarilor de pe platforma "zona moarta", locul de intalnire al alpinistilor, potrivit datelor furnizate de studii.

"Zona moarta" este locul unde se intalnesc cataratorii si este situat la o inaltime de 8.000 de metri, unde altitudinea foarte ridicata este adesea asociata cu cresterea riscului de a-ti pierde viata, relateaza cotidianul Washington Post.

Aceasta este concluzia unui grup de cercetatori care au analizat cele peste 210 morti ale celor aproape 30.000 de persoane care au strabatut zona intre 1921 si 2006.

Cercetatorii din America, Marea Britanie si Canada au descoperit ca rata decesului survenit in randul alpinistilor si serpasilor (locuitori angajati pentru a-i asista pe cei care se aventureaza in munti), in intreaga perioada de 86 de ani, a fost de 1,3% (1,6% in randul cataratorilor si 1,1% dintre serpasi).

In ultimii 25 de ani, rata decesului printre alpinistii care au urcat prin zona de nor-est a Tibetului a fost de 3,4 procente si 2,5% in cazul traseului, mai scurt, prin Nepal.

Oboseala excesiva, tendinta de a opri in spatele altor alpinisti si faptul de a ajunge la locul de intalnire mai tarziu, cand apar mult mai multi factori de risc, constituie principalele cauze ale mortii cataratorilor.

Multi dintre cei care au murit au avut simptome precum confuzie, pierderea coordonarii psihologice si pierderea cunostiintei, toate sugerand un edem cerebral cauzat de altitudinea mare, o umflare a creierului cauzata de lipsa oxigenarii sangelui din creier.

Simptomele edemei pulmonare (fluide in cantitate excesiva in plamani) cauzata de inaltimea ridicata au fost inregistrate in numar mic printre cei care au murit pe muntele Everest.

Acesta fapt a fost insa un lucru surprinzator pentru cercetatori, deoarece edema pulmonara a fost considerata a fi implicata in cele mai multe dintre decesele inregistrate printre cei care exploreaza muntii foarte inalti.

Faptul ca numarul deceselor printre serpasi este mai mic se datoreaza faptului ca aclimatizarea la altitudinile mari poate imbunatati considerabil starea de sanatate a alipinistilor.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#muntele Everest, #alpinisti, #cauze ale decesului, #serpasi, #trasee montane , #stiri externe