
Cutremurele sunt una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanitatii. Viata noastra este construita pe ideea ca traim pe pamant solid, care este o certitudine. Cand solul incepe sa se miste, ne pierdem cumpatul, si unii dintre noi viata. Nu credem ca exista o statistica destul de bine documentata, care sa spuna cu exactitate cati oameni au murit, in aceste sinistre, in secolul XX.
Sau macar in secolul al XXI-lea, care de-abia a inceput, si calculele s-ar putea face mai usor. In randurile care urmeaza, vom descrie trei dintre cele mai mari cutremure ale ultimilor 100 de ani. Cu buna stiinta, vom eluda marele cutremur din Indonezia, de pe 26 decembrie 2004, de langa insulele Andaman, din largul coastelor Sumatrei, pentru ca a fost foarte mediatizat.
San Francisco, 18 aprilie 1906, 5:12 a.m.
Cutremurul din San Francisco, de pe 18 aprilie 1906, a fost seismul major care a lovit orasul vest-american si coasta Californiei de nord, miercuri, 18 aprilie, la ora 5:12 dimineata. Cea mai larg acceptata estimare a magnitudinii acestui seism este de 7,8 grade pe scala Moment Magnitude (Mw) - versiunea modernizata a scalei Richter. Cu toate acestea, au fost propuse si alte valori ale magnitudinii, de la minimum 7,7 la maximum 8,3 grade Mw.
Epicentrul groaznicului sinistru a fost la circa doua mile (adica trei kilometri) de oras, in punctul Mussel Rock, pe coasta Tinutului San Mateo. S-a propagat in lungul celebrei Falii San Andreas, la nord si la sud, pe o lungime totala de 296 de mile (adica 477 de kilometri). Dansul placilor tectonice a fost simtit din Oregon pana la Los Angeles, pana in centrul continentului nord-american, in desertul Nevada.
Cutremurul in sine si incendiile care au urmat sunt recunoscute ca formand impreuna unul dintre cele mai crunte dezastre naturale din istoria Statelor Unite ale Americii. Clopotul mortii, tras de acest dezastru, precum si incendiile care au urmat, au dus la cea mai mare pierdere de vieti omenesti din istoria Californiei.
Impactul economic a fost comparat cu cel rezultat in urma uraganului Katrina. Au fost distruse in jur de 500 de cladiri, numai pe Van Ness Avenue (foto). In haosul de dupa sinistru, politia a tras in plin si a ucis in jur de 500 de persoane. A fost necesara construirea, dupa cutremur, a 11 tabere de refugiati.
Pierderile prin distrugerea de imobile au fost estimate la 400 de milioane de dolari. O societate de asigurari a avut pierderi de 235 de milioane de dolari 1906 (echivalentul a 5,1 miliarde de dolari 2006), in urma despagubirilor pe care a fost obligata sa le acorde.
Marele cutremur chilian, 22 mai 1960
Supranumit Cutremurul Valdivian (in spaniola, Terremoto de Valdivia), este cel mai puternic seism inregistrat vreodata de seismografe, cotat ca ar fi avut 9,5 grade Mw. A avut loc la inceputul dupa-amiezii si valul tsunami rezultat a afectat coastele sudice chiliene, Argentina, Hawaii, Filipinele, Noua Zeelanda si Insulele Aleutine, in largul Peninsulei Alaska.
Epicentrul sau a fost langa orasul chilian Valdivia, la circa 700 de kilometri distanta de Santiago de Chile. A cauzat valuri de 25 de metri inaltime, care au maturat coastele statului Chile. Valul tsunami principal a traversat Oceanul Pacific si a devastat Insula Hilo din arhipelagul Hawaii. Alte valuri, inalte de peste 10 metri, au fost inregistrate la 10.000 de kilometri de epicentru. Daca nu ar fi fost un cutremur, am spune ca a reprezentat o desfasurare de forte de-a dreptul grandioasa.
Pierderile de vieti omenesti si financiare au fost atat de mari, incat nimeni niciodata nu a reusit sa le estimeze, cat de cat. Au fost publicate numeroase cifre estimative ale numarului total de morti. S-au realizat studii, care dau cifre pornind de la 2.231 la peste 6.000 de morti. Acelasi lucru este valabil si pentru estimarea pierderilor financiare, care au variat de la 400 la 800 de milioane de dolari 1960. Ajustate cu inflatia, aceste cifre reprezinta 2,6, respectiv 5,2 miliarde de dolari 2005.
Cutremurul Kashmir, 8 octombrie 2005, ora 8:50
Supranumit Marele Cutremur Pakistanian, a fost un seism major, cu epicentrul la 19 kilometri de orasul Muzaffarabad si o intesitate de 7,6 grade pe scara Richter, similar ca intensitate cu cel din anul 1906, din San Francisco. Pe 8 noiembrie 2005, guvernul Pakistanului a anuntat cifra oficiala de 73.276 de morti. Alte 14.000 de persoane au murit in Afganistan.
Cifrele estimate de experti, privind numarul de morti, difera substantial. Organizatiile care s-au ocupat de donatiile internationale facute Pakistanului au estimat un numar total de 86.000 de morti, dar ele nu au fost confirmate de Islamabad.
Peste 3,3 milioane de oameni au ramas fara casa. Natiunile Unite au raportat ca au fost afectate direct patru milioane de oameni, in primul rand in zona muntoasa himalaiana, din cauza caderilor abundente de zapada care au urmat, la inceputul iernii.