Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Centrala nucleara de la Cernobil a ramas o bomba cu ceas

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 12:47
8293 citiri
Centrala nucleara de la Cernobil a ramas o bomba cu ceas

Autoritatile ucrainene se confrunta in prezent cu probleme grave in ceea ce priveste asigurarea securitatii sistemelor si instalatiilor nucleare de la centrala nucleara de la Cernobil, unde in 1986 a avut loc o catastrofa uriasa ale carei consecinte afecteaza si astazi nu doar Ucraina, ci si tarile vecine, a declarat luni, intr-o conferinta sustinuta la Kiev, ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta Vladimir Sandra, citat de RIA Novosti.

'In pofida unor fonduri importante acumulate, exista dificultati serioase in ceea ce priveste lichidarea consecintelor tragediei de la Cernobil', a recunoscut inaltul responsabil ucrainean, indicand ca se refera in primul rand la intretinerea la un nivel acceptabil a sistemelor si instalatiilor nucleare si la mentinerea unui personal calificat.

In plus, in incinta cladirii distruse se afla in continuare o cantitate importanta de praf radioactiv, care ar putea oricand polua aerul.

Dezastrul la Cernobil s-a produs in noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, o suprafata de 160.000 km2 din nordul Ucrainei, vestul Rusiei si Belarus fiind grav poluata cu emisii radioactive, aminteste agentia de presa citata.

Consecintele avariei de la Cernobil au efost echivalate cu cele ale exploziei a 500 de bombe nucleare de marimea celor de la Hiroshima si Nagasaki. Peste 116.000 de persoane au fost evacuate din zona contaminata si inca 230.000 de persoane din zonele adiacente.

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 18.000 de persoane din Europa vor deceda ca urmare a bolilor agravate de emisiile radioactive de la Cernobil. Unii specialisti britanici insa apreciaza aceasta cifra la 30.000-40.000 de persoane. Conform estimarilor expertilor, consecintele Cernobalului se vor resimti inca cel putin 15 ani.

Autoritatile de la Kiev au inchis centrala la 15 decembrie 2000, iar catre mijlocul anului 2009 se pregatesc sa demareze proiectul 'Adapostul', destinat sa transforme o transforme intr-un obiectiv sigur.

In cadrul acestui proiect se intentioneaza ridicarea unui 'clopot' de protectie ce ar urma sa inglobeze reactoarele si sarcofagul ridicat de urgenta in jurul celui avariat dupa accidentul din 1986. Dimensiunile 'clopotului' vor fi impresionante: 260 de metri largime, 150 de metri inaltime, iar sarpanta metalica va cantari 18.000 de tone.

De realizarea proiectului se ocupa Fundatia 'Adapostul', din care fac parte 28 de state, sub egida Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). La finantarea proiectului contribuie de asemenea, G8, Uniunea Europeana si Ucraina.

BERD a decis la 15 mai a.c. alocarea pentru Fundatia 'Adapostul' fonduri in valoare de 135 milioane de euro, iar la reuniunea din 15 iulie a.c. tarile donatoare din cadrul G8 au decis virarea a inca 60 de milioane de euro suplimentar, pentru constructia invelisului protector ce ar trebui sa securizeze reactoarele de la Cernobil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cernobal, #catastrofa nucleara, #pericol toxic , #stiri externe