Chelyabinsk 2013 si Tunguska 1908 - cele mai mari explozii cosmice (Video)

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 22:03
5691 citiri
Chelyabinsk 2013 si Tunguska 1908 - cele mai mari explozii cosmice (Video)
Foto: The Guardian

Explozia meteoritului petrecuta in Rusia a fost cea mai puternica din secolul al XXI-lea, producand aproape 1.200 de raniti, dupa ultimele estimari.

Similar, explozia de la Tunguska a fost consemnata ca fiind cea mai mare din secolul trecut, care a lovit Pamantul in 1908.

Doua evenimente spatiale extraordinare s-au produs, vineri, la interval de doar cateva ore: cea mai mare ploaie de meteoriti din acest secol a lovit Pamantul si cel mai mare asteroid care a trecut atat de aproape de Terra, potrivit The Age.

Explozia meteoritului care a produs o ploaie de foc deasupra mai multor orase din Rusia a provocat o unda de soc care a spart geamurile cladirilor.

Locuitorii din Chelyabinsk, un oras aflat la 1.500 de kilometri de Moscova, au auzit ceva care semana cu o explozie si au vazut o lumina stralucitoare, resimtind ulterior unda de soc.

Meteoritul a zburat cu viteza de 30 de kilometri pe ora, potrivit Agentiei Spatiale rusesti Roscosmos, lasand o dara lunga pe cer, care putea fi vazuta de la o distanta de 200 de kilometri.

Alarmele auto s-au declansat instantaneu, mii de ferestre au fost sparte, iar retelele de telefonie mobile au fost perturbate. Ministerul de Interne rus a descris explozia meteoritului ca un spectacol foarte rar, care insa a dezlantuit si un boom sonic.

Meteoritul, care a cantarit aproximativ 10 tone, era facut probabil din fier, iar cand a intrat in atmosfera Pamantului s-a rupt la circa 30-50 de kilometri deasupra solului, a anuntat Academia de Stiinte din Rusia.

Energia eliberata atunci cand a ajuns in atmosfera a fost echivalenta cu mai multe kilotone, puterea exploziei unei bombe atomice de mici dimensiuni.

Expertii au comparat explozia meteoritului cu evenimentul din 1908, cand un obiect cosmic a devastat o arie mai mare de 2.000 de kilometri patrati din Siberia, Rusia.

Explozia de la Tunguska din anul 1908

Cea mai dramatica experienta de origine cosmica produsa in Rusia din istorie a fost evenimentul de la Tunguska din iunie 1908. Explozia s-a petrecut intr-o regiune indepartata din Siberia, pe 30 iunie 1908.

Cei mai multi oameni de stiinta considera ca evenimentul a fost cauzat de un meteorit, un asteroid sau de o cometa, desi esecul gasirii unor fragmente in craterul de la fata locului a creat un adevarat mister in jurul acestei explozii.

Cei mai apropiati oameni de zona de impact de la Tunguska au fost niste vanatori indieni Evenki. Presupunand ca acest impact a fost produs de un obiect din spatiu, ce a facut un crater de pana la 70 de metri in diamentru, atunci s-a petrecut un val seismic, iar cerul s-a aprins pentru cateva zile in regiunea Siberiei.

Sunetul impactului a fost auzit de la aproape 1.000 de kilometri. Cu toate acestea, unele teorii sustin ca nu a fost de fapt nici o roca, deoarece nu s-au gasit fragmente din aceasta niciodata.

Una dintre teorii sugereaza ca a existat o posibila iesire din sol a unei mari cantitati de gaz metan. Alte ipoteze, arata de exemplu, impactul cu o gaura neagra, o aterizare a unui OZN sau un experiment al celebrului inventator si fizician, Nikola Tesla efectuat in New York, la mii de kilometri distanta.

Primele fotografii alb-negru luate de la Tunguska prezinta zona de impact din taiga, care a ajuns la 30 de kilometri de epicentru.

Primul om de stiinta care s-a aventurat sa caute meteoritul a fost Leonid Kulik, care a efectuat mai multe expeditii incepand cu anul 1927. In ciuda sapaturilor, nu s-au gasit fragmente ale obiectului cosmic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#explozie meteorit Rusia video, #imagini explozie meteorit Rusia, #explozie cosmica Tunguska 1908, #cele mai mari explozii , #stiri externe