China: 87 de morti in cea mai mare catastrofa miniera din ultimii doi ani

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 20:00
732 citiri
China: 87 de morti in cea mai mare catastrofa miniera din ultimii doi ani
Foto: Arhiva

Cel putin 87 de mineri au murit si peste 20 sunt captivi in subteran in urma exploziei cauzata de o acumulare de gaz care a avut loc in China, in cea mai mare catastrofa miniera produsa in tara in ultimii doi ani.

Explozia, care s-a produs sambata dimineata intr-o mina de stat din provincia Heilongjiang, din apropierea frontierei ruse, s-a soldat cu 87 de morti si 23 de disparuti, a anuntat Guo Changqing, seful Biroului pentru afaceri externe.

Operatiunile de salvare continuau duminica noaptea, a constatat o jurnalista AFP. Din patru in patru ore, echipe formate din circa 50 de persoane coborau in subteran pentru a gasi supravietuitori. "Continuam cercetarile", a declarat Guo in fata minei, de unde iesea inca fum, desi temperatura era de aproape minus 10 grade Celsius.

Operatiunile de interventie sunt ingreunate de faptul ca minerii lucrau in 28 de locuri diferite si la aproximativ 500 de metri adancime in momentul exploziei.

Accidentul este cel mai sangeros din China, tara in care carbunele asigura aproape 70% din energie, de la catastrofa miniera produsa in 2007 in provincia Shanxi, care s-a soldat cu 105 morti. Mina din orasul Hegang, unde a avut loc drama, este una dintre cele mai vechi si mai importante din China si produce aproximativ 1,4 milioane de tone de carbune pe an.

Un precedent bilant anunta sambata 42 de morti.

Explozia s-a produs in timp ce 528 de mineri erau in subteran. Sufluxul exploziei a fost simtit pe o distanta de 10 kilometri, potrivit presei locale. "Ne pregateam sa urcam, cand a avut loc explozia, care a imprastiat sticla si pietre peste tot", a povestit Wang Xingang, un miner care a reusit sa ajunga la suprafata, pentru China National Radio.

"Am inceput sa alergam, sa strigam evacuarea, era fum peste tot, nu mai vedeam nimic si incercam sa-mi aduc aminte unde este iesirea", a spus el. "Eram cu un grup de 10 mineri cand a fost dat ordinul de urcare, nu stiu daca ceilalti au iesit", a declarat un alt supravietuitor, Fu Maofeng, pentru cotidianul East Asia Trade News.

Minerii aflati la o adancime mai mica au fost chemati sa urce, din cauza nivelului de gaze considerat ridicat din galerii. Cand Fu a ajuns la suprafata, explozia a avut loc.

Aproximativ 400 de mineri au reusit astfel sa urce, inaintea exploziei, dintre care 60 au fost spitalizati din cauza problemelor de respiratie sau a fracturilor. Sase dintre minerii spitalizati se afla insa in stare critica, a anuntat Pan Xiaowen, directorul spitalului general din Hegang.

Intrarea principala in mina eraa fost blocata de daramaturi, iar echipele de salvare au fost nevoite sa intre printr-un put adiacent.

Mina este proprietatea comapaniei publice Heilongjiang Longmay Mining, cu sediul la Harbin, in capitala provinciei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#morti China, #catastrofa miniera, #mine China , #stiri externe