Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

China cere SUA sa anuleze vanzarea de arme catre Taiwan

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 17:40
1200 citiri
China cere SUA sa anuleze vanzarea de arme catre Taiwan

China le-a cerut Statelor Unite sa anuleze contractul de vanzare de arme catre Taiwan, dupa un protest oficial urgent adresat ambasadorului SUA la Beijing, Jon Huntsman, de catre viceministrul chinez de externe He Yafei, au declarat oficiali cchinezi citati de AFP.

Executarea acestui contract "ar submina inevitabil relatiile dintre China si Statele Unite (...), antrenand consecinte pe care cele doua parti nu le vor", a spus He, citat de surse.

Contractul reprezinta "o ingerinta grosolana in afacerile interne chineze, care pune grav in pericol securitatea nationala a Chinei si submineaza reunificarea pasnica a Chinei", in conditiile in care Beijingul considera Taiwanul o provincie a sa, a avertizat viceministrul.

Ministerul chinez al Apararii l-a convocat sambata pe atasatul militar american, pentru a-l anunta ca relatiile militare cu Washingtonul au fost suspendate, a anuntat agentia de presa China Noua.

Pe langa aceasta masura, China a avertizat ca va impune sanctiuni vizand societatile americane de armament implicate in vanzarea de arme catre Taiwan, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Intr-un comunicat, ministerul a afirmat si ca a suspendat discutiile la nivel inalt in domeniul securitatii, pentru a protesta fata de vanzarea de arme.

Pentagonul a anuntat vineri ca va vinde Taiwanului rachete de interceptare Patriot, nave de deminare si elicoptere Black Hawk, pentru o suma totala de 6,4 miliarde de dolari. Contractul cuprinde, printre altele, echipamente de comunicare pentru avioanele F-16 ale Taiwanului, 114 rachete Patriot (2,81 miliarde de dolari) si 60 de elicoptere Black Hawk (3,1 miliarde de dolari), a precizat Pentagonul.

Presedintele Taiwanului crede ca armele americane vor ajuta tara sa

In schimb, presedintele taiwanez Ma Ying-jeou a apreciat ca armele americane pe care le va cumpara vor ajuta tara sa, care se va simti "mai increzatoare si mai in siguranta", sa isi dezvolte relatiile cu China, relateaza AFP.

"Acest lucru va face Taiwanul mai increzator si mai securizat, astfel incat vom putea avea mai multe interactiuni cu China", a spus Ma, citat de Agentia centrala de informatii din Taiwan.

La randul sau, Ministerul taiwanez al Apararii "saluta si multumeste Statelor Unite pentru decizia lor". "Acest lucru va oferi Taiwanului mai multa incredere in procesul sau de reconciliere cu China, va contribui la pace si la stabilitate in stramtoarea Taiwanului", a adaugat ministerul.

"Diversele arme defensive furnizate de Statele Unite vor facilita si transformarea si modernizarea apararii noastre nationale", potrivit MAE.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#China vanzare arme Taiwan, #China solicitare SUA Taiwan, #vanzare arme SUA Taiwan , #stiri externe