China: Ploile torentiale ingreuneaza operatiunile de salvare

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 10:14
771 citiri
China: Ploile torentiale ingreuneaza operatiunile de salvare

Ploile torentiale din sud-vestul Chinei ingreuneaza considerabil eforturile de salvare si amplifica riscul spargerii rezervoarelor de apa din zonele afectate de cutremur, informeaza Reuters.

Miile de replici seismice si prognozele privitoare la ploi ambundente au ingrunat eforturile armatei, guvernului si persoanelor care incercau sa livreze alimente si sa asigure adaposturi pentru milioanele de sinistrati.

Corturile si umbrelele sunt foarte cautate pentru adapostirea celor mai mult de 110.000 de militari si civili care incearca sa salveze persoanele ranite in urma cutremurului.

Oficialii chinezi au considera ca este nevoie de pana la trei milioane de corturi pentru cei aproximativ cinci milioane de sinistrati.

"Chiar nu mai aveam corturi. Speram ca celelalte provincii si alte tari vor dona aceste corturi", a declarat viceguvernatorul provinciei Sichuan, Li Chengyun.

Zonele afectate de dezastru, in principal in Sichuan, au primit 280.000 de corturi, iar fabricile lucreza non stop pentru a livra alte 700.0000 de corturi.

Numerosi localnici din Chengdu au stat noaptea in corturi de teama prabusirii cladirilor.

Aproape toti locuitorii din Shifang, un oras mic din apropiere de Chengdu, au dormit afara, in pofida polilor.

La tara, numerosi fermieri stau in adaposturi improvizate.

"Toata lumea sta afara acum, chiar si in ploaie", a afirmat un locuitor.

"Nu stim cand va fi sigur sa ne reintoarcem in casele noastre, dar nu stiu cat mai putem sta in conditiile acestea", a mai spus el.

Potrivit guvernului, numarul mortilor depaseste in prezent 40.000, iar agentia Xinhua a anuntat ca alte 32.000 de persoane sunt date disparute.

Autoritatile se asteapta ca bilantul final sa depaseasca 50.000. Peste 247.000 de persoane sunt ranite.

Avand in vedere prognozele privitoare la ploi torentiale pentru urmatoarele doua zile, premierul Wen Jiabao a cerut Minsterului Apelor sa trimita experti in zonele afectate de cutremur pentru a inspecta rezervoarele care ar putea ceda, lucru ce ar duce la inundatii.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #cutremur, #ploi, #salvare, #dezastru, #Sichuan , #stiri externe