Chisinau: Marian Lupu nu a fost ales presedinte

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 12:30

   

Chisinau: Marian Lupu nu a fost ales presedinte
Marian Lupu, propus pentru functia de presedinte al Republicii Moldova de Alianta pentru Integrare Europeana, a adunat doar 53 de voturi in Parlament si nu a fost ales in functia de sef al statului.

"Marian Lupu a adunat 53 dintre voturile deputatilor si nu a fost ales in calitate de sef al statului", a spus Ion Plesca, presedintele comisiei speciale pentru alegerea sefului statului, citat de Unimedia .

Din aceasta cauza, in Republica Moldova va fi organizat alt tur de scrutin in 30 de zile. Data celei de-a doua incercari de a alege presedintele nu a fost anuntata.

Conform legislatiei in vigoare, presedintele Republicii Moldova poate fi ales cu votul a 61 din cei 101 deputati ai Parlamentului. Marian Lupu mai are nevoie de opt voturi pentru a fi ales in functie, in conditiile in care AIE detine 53 de mandate.

"Partidul Comunistilor nu-si doreste alegeri anticipate, mai ales ca Marian Lupu l-a devansat pe Vladimir Voronin in sondaje. In urmatoarele 30 de zile, Constitutia spune ca se organizeaza un al doilea tur si legea spune ca daca nici atunci nu se alege presedintele se organizeaza alegeri anticipate, dar ele nu pot avea loc decat abia in toamna anului 2010, la un an de la ultimele alegeri legislative(...) Sper ca PCRM va intelege ca dupa opt ani de guvernare e normal sa se afle in Opozitie", a declarat Dorin Chirtoaca la Realitatea Tv.Primarul Chisinaului a mai spus ca fara Vladimir Voronin "comunistii sunt morti" si trebuie sa-si gaseasca un viitor politic cu un alt partid.

Republica Moldova are in acest moment un presedinte interimar, si risca sa nu aiba un presedinte cu drepturi depline timp de un an daca Marian Lupu nu va trece de Parlament nici la urmatoarele alegeri.

"Indiferent de doleantele comunistilor, Republica Moldova va avea un presedinte si acesta va fi Marian Lupu, care este omul potrivit la locul potrivit", a spus si Mihai Ghimpu, dupa esecul din Parlament.

Conducerea comunistilor a decis, luni, sa-i oblige pe deputati sa nu participe la vot. "PCRM a executat decizia plenarei luata luni si ne vom mentine pozitia si peste 30 de zile", a declarat comunistul Iurie Muntean, dupa votul de marti. Intrebat daca vor fi alegeri anticipate, Muntean a spus: "Vom vedea".

A.B.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3647 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Tracia
rank 5
E MOMENTUL PENTRU CUZA!
Da, cred ca presedintele poate sa-si realizeze visul de a deveni al tuturor romanilor. Credeti si va veti minuna.
Nedumeritu
rank 5
Bravo baietica!
Si cine este Cuza? Cumva "domnul" de la Cotroceni? Nu-ti dai seama ca am ajuns sa traim numai dupa sentimente care nu au nicio legatura cu realitatea?
opus9
rank 5
Romanul Voronin a fost mai tare in constitutie de cat romanul Iliescu !
.
Tracia
rank 5
TE-AI PRINS
si cine altul ar putea? Cred ca e visul sau, cel putin asa am interpretat eu reactiile sale referitoare la relatia cu Rusia. Restul de ce ar mai conta daca el vrea asta?
Nedumeritu
rank 5
Pai sa nu se repete si acolo ceea ce se intampla in Romania? Doar, se zice, ca suntem frati! Cam metisati dar, oricum, frati......
.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor