Cinci "Ziduri ale Berlinului" din zilele noastre

Autor: Ana Ilie
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 09:06
879 citiri
Cinci "Ziduri ale Berlinului" din zilele noastre

Aveati senzatia ca barierele au cazut pe de-a-ntregul in urma cu douazeci de ani, o data cu Zidul Berlinului? Omul are o capacitate uriasa de a segrega, separa si discrimina, cu ajutorul barierelor, asa ca nu e de mirare ca, dupa doua decenii de la caderea celui mai puternic simbol al Razboiului Rece, in lume exista inca constructii ridicate cu scopul expres de a desparti.

Publicatia Foreign Policy a intocmit o lista cu nici mai mult nici mai putin de cinci "Ziduri ale Berlinului" din intreaga lume:

1. "Bariera de separare" israeliano-palestiniana

Guvernul israelian a propus o bariera fizica intre Israel si Cisiordania in 2002, pe motiv ca este necesara pentru a preveni intrarea teroristilor pe teritoriul israelian.

Zidul a fost ridicat pe jumatate si se estimeaza ca va fi terminat anul viitor. Este vorba de un zid electronic inconjurat de transee si garduri de sarma ghimpata, avand o latime de aproximativ 60 de metri. Bariera are 66 de porti, desi majoritatea sunt deseori inchise. Partea cea mai complicata a acestei situatii este ca zidul nu merge doar pe "linia verde" care separa Israelul de Cisiordania, ci de-a dreptul prin teritoriul palestinian si a fost extins in unele locuri pentru a include colonii evreiesti, anexand efectiv pamant palestinian.

Curtea Internationala de la Haga a declarat ca zidul incalca Conventiile de la Geneva si a ordonat oprirea constructiei.

2. Zidul de la granita SUA-Mexic

In 2006, presedintele George W. Bush a aprobat planul Congresului de a ridica 1.200 de kilometri de zid in cateva sectiuni de-a lungul granitei SUA cu Mexicul, pe motiv ca e nevoie sa se limiteze imigratia ilegala (peste un milion de persoane sunt arestate anual incercand sa intre ilegal in America).

Zidul este format din bariere fizice si "ziduri virtuale", adica camere de luat vederi si detectori de miscare. Zidul este aproape gata, iar unii congresmeni au propus extinderea lui la intreaga granita americana. La momentul aprobarii, presedintele mexican Vicente Fox l-a asemuit cu Zidul Berlinului.

3. Zona demilitarizata coreeana

Zona demilitarizata urmeaza paralela 38 marcand granita dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord, inca de la al doilea razboi mondial. In pofida numelui, este una din cele mai militarizate granite din lume, cu o latime de 4 kilometri - aici sunt stationate aproape 2 milioane de soldati apartinand ambelor tari.

Fostul presedinte american i-a spus "cel mai inspaimantator loc de pe pamant", insa in ultimele cinci decenii, dupa incheierea razboiului coreean, a fost o zona foarte pasnica, propice florei si faunei, inclusiv cateva specii in pericol.

In ultimii ani a existat o oarecare competitie intre cele doua state pentru a construi cele mai impresionante posturi de garda si fortificatii de-a lungul zonei demilitarizate.

In general, cei care se incumeta sa fuga din Coreea de Nord aleg sa isi incerce mai degraba norocul pe la granita cu China, decat sa traverseze aceasta zona.

4. Trecerea Wagah de la granita dintre India si Pakistan

Cu exceptia Kasmirului, granita indiano-pakistaneza este in general linistita. Insa in Wagah, un oras impartit in doua care gazduieste si singura sosea care elaga India de Pakistan, disputa intre cele doua puteri nucleare este de-a dreptul palpabila.

In fiecare noapte, cu ocazia "ceremoniei de retragere", soldatii pakistanezi si indieni marsaluiesc la cativa centimetri unii de altii, de-a lungul liniei de demarcatie, inainte de a inchide strada pe timpul noptii.

Impartirea Indiei a despartit comunitati si familii si a condus la un adevarat exod peste granita. Cele doua state au ramas intr-o stare de tensiune pe baza mai multor subiecte: competitia nucleara, luptele din Kashmir si, mai nou, terorismul militantilor ce isi au baza in Pakistan.

5. Marele Firewall din China

Nu toate "zidurile" din zilele noastre sunt fizice: Ministerul Industriei Informatiei din China a instalat cel mai mare sistem de cenzura si filtrare a Internetului.

Prin controlul strict al providerilor nationali de Internet, autoritatii reusesc sa-i impiedice pe utilizatori sa acceseze subiecte controvresate, precum Tibetul sau Falun Gong. Publicatiile internationale precum New York Times, BBC si Wikipedia sunt frecvent cenzurate. Cea mai mare populatie de utilizatori de Internet nu are deci acces liber la Web si la lumea exterioara.

Amnesty International estimeaza ca aceasta tara are cel mai mare numar de detinuti "cyberdisidenti".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Zidul Berlinului, #prabusire zid, #ziduri in lume , #stiri externe